Rossz hír: újabb szuperbaktériumot találtak

Az antibiotikumok révén ugyan általában sikerül hatékonyan felvenni a harcot a legtöbb baktériummal, ám akadnak olyan kórokozók, amelyek időközben ellenállóvá válnak ezekkel szemben. Most egy ilyen gonorrheatörzset azonosítottak.

Az Egyesült Államokban a közelmúltban két olyan gonorrheás beteget találtak, akik szervezete nem reagált az antibiotikumkúrára. Ez arra utal, hogy az őket megbetegítő baktériumtörzs rezisztenssé válhatott az ellene bevetett antibiotikumokkal szemben. Ez az első alkalom, hogy antibiotikumoknak ellenálló gonorrheatörzset azonosítottak Amerikábanírja a CNN Online.

Akad, aki nem tudja, hogy fertőzött, és másnak is továbbadja a kankót. Képünk illsuztráció. Forrás: Getty Images
Akad, aki nem tudja, hogy fertőzött, és másnak is továbbadja a kankót. Képünk illsuztráció. Forrás: Getty Images

Amint arról a lap beszámolt, a koronavírus-járvány idején részben az egészségügyi szűréseken való részvétel csökkenése, részben pedig a szexuális aktivitás növekedése miatt világszerte felgyorsult a nemi úton átadható fertőzések terjedése. Egyebek mellett a gonorrheáé, más néven kankóé, ami a szakemberek szerint közegészségügyi szempontból meglehetősen aggályos. "Csak idő kérdése volt, hogy egy rendkívül ellenálló gonorrheatörzs felbukkanjon az Egyesült Államokban" - nyilatkozta Jeffrey Klausner, a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetem közegészségügyi professzora. Hozzátette: mivel nincsenek új antibiotikumok a gonorrhoea ellen, a fertőzés kezelése egyre nehezebbé válhat, ezért fel kell készülni rá, hogy a jövőben új kezelési stratégiákra lehet szükség.

Miért veszélyesek az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók? 

Az antibiotikumrezisztens baktériumok becslések szerint évente 700 ezer ember halálát okozhatják. Amennyiben a rezisztens kórokozók ilyen ütemben terjednek, illetve gyarapodnak, ez a szám 2050-re évi tízmillióra is emelkedhet. A Massachusettsben most azonosított gonorrheatörzsek ellenállók voltak a ciprofloxacinnal, a penicillinnel és a tetraciklinnel szemben - hívta fel rá a figyelmet Massachusetts Közegészségügyi Minisztériuma, hozzátéve, hogy a két eset között nem találtak kapcsolatot.

Milyen tünetekkel járhat a kankó?

A gonorrhea az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés. A Niesseria gonorrhoeae baktérium okozza, amely a nemi szervek, a végbél, a torok és a szem nyálkahártyáját is megfertőzheti. Különösen alattomos, mert a fertőzött nők tünetmentesek is lehetnek, és úgy adhatják át a kórokozót másoknak, hogy nem is tudnak róla. A kankó gyakori tünetei közé tartozik a fájdalmas, égő érzéssel kísért vizelés, férfiaknál a húgycsőnyílásból távozó gennyes váladék, nőknél a húgycső- vagy hüvelyfolyás. Kezelés nélkül súlyos esetben a nőknél akár meddőséget is okozhat. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: