Mit jelez, ha szédülünk az ágyban?

A fej- vagy testhelyzet-változtatás hatására jelentkező jóindulatú helyzeti szédülés megjelenéséhez általában elég egy átfordulás vagy felülés is az ágyban. A kellemetlen rohamokon tornagyakorlatokkal is sokat segíthetünk.

Egyensúlyérző szervünk a belső fülben található. Az itt lévő szőrsejtek felszínén apró mészkristályok helyezkednek el, melyek a belső fülben lévő folyadék áramlásának megfelelően mozognak. Amennyiben azonban egy ilyen mészkristály leválik a helyéről, majd a fej mozgatásakor elmozdul, szédülés lép fel - ezt hívjuk jóindulatú helyzeti szédülésnek.

A jóindulatú helyzeti szédülés fellépéséhez az is elég lehet, ha átfordulunk az ágyban
A jóindulatú helyzeti szédülés fellépéséhez az is elég lehet, ha átfordulunk az ágyban

A szédülés diagnosztizálása

A szédülés jellege, ideje és a kiváltódás körülményei alapján az orvos már nagy valószínűséggel meg tudja állapítani, hogy a betegnél a szédülés melyik típusa jöhet szóba. A diagnózishoz a szédülés gyanúja esetén elvégezhető egy speciális mozdulatsor is, az úgynevezett Dix-Hallpike-manőver. Ennek során a beteget ülő helyzetből hanyatt kell fektetni, fejét az ágy szintje alá süllyeszteni, jobbra, majd balra fordítani, majd ismét felültetni. Ezzel a manőverrel a betegeknél a provokációra azonnali, tipikus szédüléses rohamot lehet előidézni, amely legfeljebb két perc alatt le is csillapodik. "Ez egy fontos differenciáldiagnosztikai adat. Természetesen egyértelmű panaszok esetén is illik végighaladni a szokásos fizikális vizsgálatok sorozatán. Attól, hogy valakinél beigazolódik, hogy ez áll panaszai hátterében, még fellelhetünk egyéb egyensúlyszervi, illetve centrális okot is" - hangsúlyozta dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

Milyen szövődményekkel járhat a jóindulatú helyzeti szédülés?

Terápiás mozdulatsor

A BPPV kezelésére kidolgozott torna célja, hogy segítse a leszakadt mészkristály feloldódását vagy kijutását az ívjáratokból, megszüntetve ezáltal a szédülést. A gyakorlatok kellemetlen mellékhatása, hogy eleinte erős szédülést is képesek kiváltani, ám idővel ez egyre enyhül, végül el is múlik az alapproblémával együtt. "Amennyiben megoldható, a beteg számára is megnyugtatóbb, ha legalább az első időszakban, az erősebb szédülés jelentkezésekor segítséget kap a torna ideje alatt. Sokan nagyon megijednek, amikor a gyakorlatok heves szédülést, esetleg hányást provokálnak, ezért jó, ha nincs egyedül a beteg a torna végzése során. A speciális mozgássort napi 4-5 alkalommal javasolt elvégezni, általában 3-4 hétig, míg a panaszok teljesen elmúlnak" - mutatott rá a szakember.

Milyen megbetegedések válthatnak ki tünetként szédülést?

Az otthoni gyakorlatoknak több típusa létezik, ezeket a rendelőben a kezelőorvossal van lehetőség begyakorolni. A beteg vizsgálatát követően, tüneteinek függvényében javasolható az esetenként igen erős szédülést produkáló Epley-manőver enyhébb, otthon is elvégezhető típusa. A tornagyakorlatok mellett pedig bizonyos esetekben szükség lehet kiegészítő gyógyszeres kezelésre is. "Ha a kontrollvizsgálat során az ismételt provokációval már nem lehet szédülést kiváltani a betegnél, akkor valószínűleg kigyógyult ebből a kellemetlen betegségből. Sajnos a panaszok idővel visszatérhetnek, a hajlam ugyanis megmarad rá. Ez esetben minél előbb újra kell kezdeni a tornagyakorlatokat" - mondta el dr. Fülöp Györgyi.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Többfelé várható zápor, zivatar, majd délután a csapadéktevékenység súlypontja az ország keleti felére húzódik át. Arrafelé több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. A szél északira, északnyugatira fordul, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra