Ennyivel élünk kevesebbet a légszennyezés miatt

A levegőszennyezés attól függően, hogy hol élünk hosszabb-rövidebb időt elvesz az életünkből. Az átlagos egyiptomi élettartama 1,9 évvel, az átlagos indiaié 1,5 évvel kevesebb, mint lehetne, de az oroszok is körülbelül kilenc hónapot veszítenek. Sajnos mi magyarok sem állunk valami jól.

Globálisan a kültéri levegőszennyezés egy évvel csökkenti a születéskor várható élettartamot. A hatás néhány országban sokkal hangsúlyosabb, s a kelet-közép-európai térség a statisztika rossz oldalán szerepel: Lengyelországban átlagosan 1,29 évvel, Szlovákiában 1,2 évvel Magyarországon pedig 1,12 évvel élnek kevesebbet az emberek a légszennyezés miatt.

légszennyezés
Több mint egy évet elvesz az életünkből a levegő szennyezettsége

Az Environmental Science & Technology Letters folyóiratban minap megjelent tanulmány szerint elsősorban a PM 2,5-nek nevezett finom lebegő szilárd szemcsék okozzák a legtöbb gondot. Ez a fajta szennyezőanyag különböző forrásokból származhat, beleértve a széntüzelésű erőműveket, a tehergépkocsikat, a tűzvészeket és a porviharokat. Az adatokat műholdak és földi mérőhelyek alkalmazásával szerezték be, majd a kutatók kiszámították a szennyezés hatását a most született emberek életkorára. Ennek átéléséhez érdemes pár pillantást vetni a NASA friss műholdas térképeire is, amelyek bemutatják, hogy a Föld légkörében mennyi szennyezőanyag lebeg.

Lebegő szilárd részecskék

Joshua Apte, az austini Texasi Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője a New York Times cikke szerint kifejtette, hogy ez a fajta lebegő szemcsés anyag az egészség és a halálozás szempontjából az egyik legfontosabb környezetszennyező. A PM 2,5-kibocsátás és az üvegházgáz-kibocsátás forrásai szerinte gyakran szorosan összekapcsolódnak, ami azt jelenti, hogy a tisztább energiaforrásokra való átállás gyors javulást hoz a közegészségügyben. Kifejtette, hogy például a hatékonyabb autók vagy a villamos energia tisztább előállítása közvetlenül előnyös az éghajlatra és az egészségre is.

Dr. Apte és kutatótársai azt találták, hogy a beltéri levegőszennyezés - például a fa, a szén vagy az állati trágya elégetése - is pusztító lehet, s Dél-Ázsiában például a várható élettartamot további 1,2 évvel csökkenti. A beltéri légszennyezettségi szinteket úgy számolták ki, hogy a rendelkezésükre álló korlátozott számú tényleges beltéri levegőszennyezési adatot vették alapul, s extrapoláltak annak alapján, hogy jellemzően milyen tüzelőanyagokat használnak a háztartások a konyhában a különböző országokban.

A legveszélyesebb környezeti kockázat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a légszennyezés a környezeti kockázati tényezők közül a legveszélyesebb. Kutatók egy csoportja az eddigi vizsgálatok eredményei alapján összerakott egy interaktív térképet, amely megmutatja, hogy az egyes országokban pontosan mekkora is a fenyegetés. Átlagosan a WHO becslései szerint a világon kilenc haláleset közül egyért a levegőszennyezés okolható. Olyannyira, hogy alááshatja az elmúlt évtizedekben a várható élettartam növelésében elért általános előrehaladást. A globális átlag jelenleg 72 év, ami körülbelül 20 évvel több, mint 1960-ban.

A WHO szerint 4,2 millióan a külső levegő szennyezettsége miatt vesztették életüket, 3,8 millió ember pedig a háztartáson belüli, főzésből, fűtésből származó légszennyezés miatt halt meg. A halálesetek több mint 90 százaléka alacsonyan vagy közepesen fejlett országokban történt. Részletek!

Magyarországon is jelentősen javultak az életkilátások. Az 1960-as adat szerint az átlagéletkor 68 év volt (a nők 70,10, a férfiak pedig 68,03 évig éltek átlagosan). A 2017-es adat szerint az átlagéletkor 76 év volt (a nők 78,99, a férfiak pedig 72,4 évig éltek átlagosan). Azaz a várható élettartam 57 év alatt 8 életévvel emelkedett, amit a javuló egészségügyi ellátás, az életszínvonal általános emelkedése (például a jobb táplálkozás), s valószínűleg a csökkenő környezetszennyezés alapozott meg.

A tiszta képhez azonban érdemes azonban megnézni a Chicagoi Egyetem energiapolitikai intézete által összeállított interaktív térképet is, amely megmutatja, hogy az egyes országokban hány életévet óvhatnának meg, ha a légszennyezési értékeket a WHO ajánlásainak megfelelő szintre szállítanák le.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: