A gyógyuláshoz a rehabilitáció is hozzátartozik

Kiss Éva

Magyarországon évente több ezer csonkolásos mellműtétet végeznek, és bár a társadalombiztosítás vállalja a költségeket, a betegek többségénél nem kerül sor helyreállító műtétre, sokan nem is ismerik ezt a lehetőséget.

Nemzetközi hírű szakembergárda

Hazánkban a helyreállító plasztikai sebészet fej-nyaki területtel foglalkozó ága az ötvenes évek elején indult, a csonkolásos onkológiai beavatkozások utáni mellrekonstrukciós műtétek a hetvenes évek elején kezdődtek. A plasztikai sebészet Magyarországon európai színvonalra jutott, a hazai szakemberek rendszeresen nemzetközi továbbképző kurzusokon cserélik ki tapasztalataikat külföldi kollégáikkal - az V. Plasztikai Sebészeti Szimpózium idén május 24-25-én zajlott az Országos Onkológiai Intézetben. Ez alkalommal a konferencia kiemelt témája a helyreállító plasztikai műtét volt, és újdonsága, hogy a nemzetközi viszonylatban is neves előadók idén nemcsak ábrák, képek segítségével illusztrálták előadásaikat, hanem élő műtéti közvetítéssel mutatták be a résztvevőknek és az érdeklődő újságíróknak a legújabb műtéti eljárásokat.
Az onkológia tárgykörébe a daganatos megbetegedések elleni harc teljes spektruma beletartozik: a megelőzéstől a különböző kezelési eljárásokon, gyógyító beavatkozásokon, utókezeléseken át a testi-lelki rehabilitációig - ismertette a konferencia tudományos koordinátora, dr. Gulyás Gusztáv főorvos.

Az életminőség helyreállítása is fontos

A rehabilitáció célja az embert mint ép egységet helyreállítani testi és lelki szempontból egyaránt. Ez a törekvés csak a legutóbbi időben került az érdeklődés előterébe: korábban a szakma és a közvélekedés egyaránt megelégedett azzal, hogy a beteget sikerült meggyógyítani, a jó- vagy rosszindulatú daganatot eltávolítani, illetve a továbbterjedését megakadályozni az elvégzett csonkolásos műtéttel. Maga a beteg is úgy érezte: a legfontosabb az, hogy meggyógyult, túl van az életveszélyen, és megváltozott külsejével igyekezett nem törődni. Azonban a XXI. században új igények is jelentkeztek: nemcsak megmenteni, hanem elviselhetővé is kell tenni az emberi életet, lehető legteljesebben visszaadni a beteg korábbi életét, énképét. Az arc, mint a leginkább szembetűnő látvány és a mell, mint a nőiség szimbóluma különösen fontos a beteg életminősége, önértékelése szempontjából.
Így lett az onkológiai sebészi beavatkozások utáni helyreállító plasztikai sebészet kiemelt területe a fej-nyaki és a mellplasztika. A mell eltávolított szöveteit ugyanolyan mennyiségű és minőségű szövettel kell pótolni. Ez történhet saját szövettel - például a hasfalból, átültetve - illetve szilikonnal, amely korszerű, biztonságos implantátum.

Félelem vagy információhiány?

Magyarországon a női halálozási statisztikákat az emlőrák vezeti. Míg a hazai emlőrákos halálozás 1970-ben lényegesen, 15 százalékkal volt alacsonyabb, mint az európai országok átlaga, a 80-as évek óta sajnálatos módon meghaladja azt. A hosszú ideje emelkedő trend a 90-es évek közepén stagnálásba, majd csökkenésbe fordult.
Az emlőrák a korai stádiumban gyógyítható. Napjainkra már Magyarországon is kiépült a mammográfiai vizsgálatokat ellátó központok hálózata, a szűrések azonban, a szakmai erőfeszítések ellenére még nem fedik le a teljes veszélyeztetett korú női népességet. Körülbelül 4500 melldaganatos műtétet végeznek Magyarországon évente, de helyreállító műtétre csak az esetek kevesebb, mint felében kerül sor. Ezt az aránytalanságot az esetek kisebb részében a betegség jellege okozza: bizonyos körülmények között az orvosok nem ajánlják a helyreállító műtétet. Ellenjavallt lehet a műtét például a különösen rosszindulatú, gyakran áttétet adó daganattípus, vagy a sebgyógyulást befolyásoló egyéb betegség, például a súlyos elhízás vagy cukorbetegség, érelmeszesedés esetében. Gyakrabban fordul elő, hogy a beteg maga nem igényli a helyreállító műtéte elvégzését: fél a beavatkozástól vagy az életkora miatt már nem tartja annyira fontosnak mellének helyreállítását, hogy emiatt újra kés alá feküdjön. Az is feltételezhető, hogy a beteg nincs tisztában jogaival és lehetőségeivel, nem tudja, hogy térítésmentesen volna lehetősége erre is, mivel Magyarországon a társadalombiztosítás finanszíroz valamennyi csonkolással járó onkológiai műtét utáni helyreállító plasztikai műtétet. (Az erre a célra létrehozott emlőrekonstrukciós keret elegendő lenne több műtétre is.)

Primér rekonstrukció vagy későbbi műtét?

A betegek érdeke azt kívánná, hogy a daganat eltávolítását követően kerüljön mielőbb sor a mellrekonstrukcióra, amely jelentősen hozzájárul az életminőség helyreállításához, a rehabilitációhoz. Európában és az Egyesült Államokban a műtétek 20-60 százaléka esetében primer helyreállítás valósul meg, azaz a daganat eltávolításával egyidőben, ugyanazon műtét keretében kerül sor a mell rekonstrukciójára is. Fontos lenne, hogy Magyarország is megközelítse ezt az arányt. Akiknek jóindulatú a daganatuk, azonnal elvégezhető a helyreállító műtét is: vagyis az onkológiai sebész egyazon műtétnél adja át a helyét a plasztikai sebésznek. Rosszindulatú daganatoknál, komplex kezelés (sugár-, illetve kemoterápia) esetén azonban célszerű egy évet várni, a mellkasi szövetek regenerációja miatt. Az eltávolított daganat környezetét ellenőrizni kell, és az esetleges daganat kiújulást fel kell ismerni. Magyarországon a szakemberek azt vallják, hogy mivel az áttétképződés, a kiújulási folyamat sokféle lehet, a daganat biokémiai tulajdonságai is sokfélék,a kezelés is egyénre szabott, ezért a helyreállítás idejét is egyéni mérlegelés alapján döntik el.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag