Cukorbetegen kaphatok jogosítványt?

Természetesen az, hogy valaki diabéteszes, önmagában nem jelenti azt, hogy nem kaphat jogosítványt. A cukorbetegekre azonban speciális szabályok vonatkoznak: a jogosítvány megszerzésénél és meghosszabbításánál egyaránt szükséges néhány extra vizsgálat.

A hatályos jogszabályok alapján a gyógyszeres, tablettás vagy inzulinos kezelés alatt álló cukorbetegeknek nemcsak a háziorvos (vagy foglalkozás-egészségügyi szakorvos) veleményére van szükség ahhoz, hogy jogosítványt kaphassanak, hanem szakorvos, például belgyógyász vagy diabetológus véleményét is ki kell kérni (ezt nem részletezi külön a jogszabály).
A cukorbetegeknél az egészségügyi alkalmasság legfeljebb öt évre állapítható meg, tehát ötévente felül kell azt vizsgáltatni. Az egészségügyi alkalmasság csak akkor állapítható meg, ha az érintett tisztában van a hipoglikémia kockázataival és megfelelően kontrollálni is tudja az állapotát. Ez a B kategóriás jogosítványt igénylőkre vonatkozik.

Mikor bukhatjuk el a jogsit?

Azt a legtöbben tudják, hogy a jogosítvány megszerzéséhez egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is túl kell esni. De pontosan mikor kell menni orvoshoz, milyen időközönként szükséges az alkalmasság felülvizsgálata, és milyen teszteket végeznek? Kattintson!

A C, illetve D kategóriás jogosítványra némileg szigorúbb szabályok vonatkoznak. A gyógyszeres kezelés alatt álló cukorbeteg számára az egészségügyi alkalmasságot 3 évente felül kell vizsgálni. Fontos, hogy a kérelmezőnek tisztában kell lennie a hipoglikémia kockázataival, ismernie kell annak a korai tüneteit is. Az inzulinkezelésre szoruló pedig naponta legalább kétszer, illetve a vezetést megelőzően közvetlenül vércukorszintmérést köteles végezni.

A gyógyszeres kezelés alatt álló cukorbeteg számára az egészségügyi alkalmasságot 3 évente felül kell vizsgálni

A gyógyszeres kezelés alatt álló cukorbeteg számára az egészségügyi alkalmasságot 3 évente felül kell vizsgálni

A jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmasság megszerzését korlátozhatja a súlyos hipoglikémia, vagyis az az eset, amikor a betegnek külső segítségre is szüksége van. Ha ez 12 hónapon belül minimum kétszer megismétlődik, ismétlődő hipoglikémiát kell megállapítani, ez pedig egészségügyi alkalmatlansággal jár együtt. Vagyis ebben az esetben a jogosítvány megszerzésére, illetve meghosszabbítására nincs lehetőség. A C és D kategóriás jogosítvány esetén kizáró ok, ha a vizsgálatot megelőző 12 hónapban egyszer is előfordult súlyos hipoglikémia.

Természetesen egészségügyi alkalmatlanságot jelent, ha súlyos, a cukorbetegséggel összefüggő szövődmény is kialakult már a betegnél, és ez megakadályozza a biztonságos járművezetést (például idegrendszeri vagy szemészeti károsodás).

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.