+10° - +24°
Nincs front

Mikor bukhatjuk el a jogsit?

Legtöbben tudják, hogy a jogosítvány megszerzéséhez egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is túl kell esni. De pontosan mikor kell menni orvoshoz, milyen időközönként szükséges az alkalmasság felülvizsgálata, és milyen teszteket végeznek?

A jelenleg is hatályos, 13/1992. NM rendelet szerint az járművezetéshez szükséges egészségügyi alkalmasság vizsgálatának célja annak megállapítása, hogy az érintettnek nincs olyan betegsége, testi, szellemi vagy érzékszervi fogyatékossága, mely őt a járművezetésre alkalmatlanná teszi.
Az első ilyen vizsgálaton még a jogosítvány megszerzése előtt kell résztvenni. Akiről ezen a vizsgálaton megállapítják, hogy valamilyen ok miatt a járművezetésre nem alkalmas, nem kaphat jogosítványt.

Az egészségügyi alkalmasságot ezen túl rendszeresen újra és újra felül kell vizsgálni. Némileg eltérő szabályok vonatkoznak azokra, akik B, illetve akik, C és D kategóriás jogosítvánnyal rendelkeznek - ez utóbbiaknál ugyanis jóval szigorúbb követelményeknekkell megfelelni ahhoz, hogy valakit alkalmassá nyilvánítsanak.

Ki nem kaphat jogsit?

Mikor nem számít alkalmasnak valaki a járművezetésre, vagyis melyek a kizáró tényezők? Kattintson!

Az egészségügyi alkalmasság felülvizsgálatát a 40. életév betöltéséig 10 évente, 40 és 60 év között ötévente, 60 és 70 év között háromévente, míg a hetvenedik életévüket betöltött járművezetőknél kétévente kell elvégezni. C és D kategória esetén a hatvanadik életév betöltéséig ötévente, míg 60 év fölött kétévente kell elvégeztetni. A vizsgálat nem végezhető el, amennyiben a vizsgálandó járművezetőnél olyan egészségi állapot áll fenn, mely a vizsgálat eredményét hátrányosan befolyásolhatja.

A szemvizsgálat fontos eleme az alkalmassági vizsgálatnak

A szemvizsgálat fontos eleme az alkalmassági vizsgálatnak

Természetesen ezeken a kötelező vizsgálatokon kívül is elrendelhető az egészségügyi alkalmasság felülvizsgálata, például ha a járművezető egészségi állapota azt indokolja. Köteles a járművezető a vizsgálaton részt venni, ha meghatározott szervek (például a közlekedési igazgatási hatóság, pályaalkalmasságot vizsgáló szerv, orvosszakértő) erre felszólítják, ha eszméletvesztéssel járó sérülése vagy rosszulléte volt, ha a látásában vagy a hallásában jelentős rosszabbodás következett be, esetleg súlyos hipoglikémia (vagyis más fizikai segítségére is szükség volt az állapot kezelésénél) fordult elő. Az orvosoknak mindenképpen kezdeményezni kell a hozzájuk forduló egészségügyi alkalmassági vizsgálatát, ha elmebetegséget vagy annak maradványállapotát, tudatzavart, epilepsziás tüneteket, súlyos látás- vagy hallászavart, kábítószerfüggőséget állapít mag.

Köteles a járművezető az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton megjelenni, ha az egészségi állapotában ő maga olyan állapotromlást észlel, mely a közúti járművezetésre átmenetileg vagy véglegesen alkalmatlanná teheti, illetve abban befolyásolhatja.

Az egészségügyi alkalmassági vizsgálatot végezheti a háziorvos vagy családorvos, foglalkozás-egészségügyi ellátást nyújtó orvos, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, a nemzetbiztonsági szolgálat vagy a MÁV által kijelölt orvos, ha a vizsgálandó személyt megfelelő jogviszony köti ezekhez a szervekhez. Bizonyos esetekben (mint súlyos krónikus betegség, hallássérültség, művégtag) külön szakértői bizottság által kiállított szakvélemény, szakorvosi vélemény szükséges az egészségügyi alkalmasság megállapításához.

A járművezetéshez szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat során vizsgálni kell a látást (többek között a látásélességet, a szürkületi látást, a kettős látást, a színlátást), a hallást, a szív állapotát, az esetleges cukorbetegséget, a vérnyomást is. Mindezek mellett egy új szempont is bekerült 2015-ben az egészségügyi alkalmassági vizsgálat elemei közé: az alvás közbeni légzészavar kiszűrése. Első körben a háziorvosok feladata felderíteni az alvási apnéot. Ehhez az európai orvos bizottság által összeállított kérdőívet szükséges kitöltetniük a beteggel. Ha a háziorvos úgy ítéli meg, hogy részletesebb szűrésre van szükség, annak elvégzése hordozható készülékkel a beteg otthonában, vagy alváslaborban történhet. Amíg szűrővizsgálatra nem kerül sor, nem hosszabbítják meg a jogosítványát.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag