Tizennégy évet kapott a pécsi fekete angyal

Tizennégy év fegyházra ítéltek egy pécsi klinikai ápolót.

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében.

A vádlottat védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek, és a tizennégy év fegyház kiszabása mellett végleges hatállyal eltiltották a betegápolói, egészségügyi szakdolgozói foglalkozás gyakorlásától. A férfi a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható - írták. A bíróság által megállapított tényállás szerint a férfi 2022 novemberétől dolgozott a pécsi belgyógyászati klinikán, ahol szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát, illetve katéterátmosást sem.

A vádlott december 17-én ügyeletben volt. Az ügyeletes orvos káliuminfúziót írt elő egy 82 éves beteg számára, aki egyedül feküdt egy kórteremben az infektológiai zárt osztály Covid+ részlegén, zsilipelt részen, ahol koronavírus okozta tüdőgyulladással kezelték. A beadás a műszakvezető nővér feladata volt, aki előkészítette az injekciókat, majd a fecskendőket elhelyezte a Covid-osztály zsilipelő kapuja elé azzal, hogy a szükséges óvintézkedések után azokat beviszi a beteghez. Időközben azonban vizitre hívták, ezért megkérte az ápolót, hogy ellenőrizze a beteg infúziójának állapotát, hogy annak lefolyása miként halad.

Az ápoló - kihasználva, hogy a tevékenységét senki sem ellenőrzi -, magához vette az előkészített fecskendőket, majd kettőnek a tartalmát a magatehetetlen beteg kanüljén keresztül közvetlenül az érpályába fecskendezte. Amikor a műszakvezető nővér visszatért a vizitből, észrevette, hogy hiányoznak a kikészített fecskendők, és a szobába lépve tetten érte az ápolót; a harmadik teli fecskendő még az asztalon volt. A főnővér ekkor riasztotta az ügyeletes orvost.

Az idős ember néhány perccel ezután heveny káliummérgezés következtében kialakult szívelégtelenség miatt meghalt. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban fellebbezést jelentett be a döntés ellen, így a bíróság határozata nem jogerős.  

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. A forróság mellett napközben melegfront dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra