Megváltozott az anyajegyem. Rákos vagyok?

Talán kevesen tudják, de teljesen természetes, ha a kor előrehaladtával nemcsak az anyajegyek száma, de a megjelenése is változik. Egyes elváltozások azonban komoly problémára is utalhatnak, ezért nem árt résen lenni.

Az anyajegyek önellenőrzése során vannak bizonyos változások, amelyeket szabad szemmel is észrevehetünk, és ezeket látva gyakran az ijedtség az első reakciónk. Fontos tudni azonban, hogy anyajegyeink megjelenését számos dolog befolyásolhatja. A napsütésnek kitett testfelületeken például az anyajegyek is sötétednek, de a hormonális változások is eredményezhetnek változásokat a pigmentfoltokban – főként a pubertás és a terhesség idején. Ráadásul az idősödés velejárója is lehet az, hogy például az arcon megjelennek az anyajegyhez hasonló barnás színű, morzsalékony, időnként viszkető képletek, foltok. Ezenkívül a meglévő anyajegyek színe, textúrája és mérete is megváltozhat, de az sem szokatlan jelenség, ha egy anyajegy eltűnik.

Vagyis az anyajegyek változása nem feltétlenül jelent rosszindulatúságot, legtöbbször a természetes folyamatok része. Azt azonban már mindenképpen bőrgyógyászra kell bízni, hogy eldöntse, gyanút keltő-e a változás, igényel-e további megfigyelést, esetleg szükség van-e anyajegy eltávolításra. A bőrgyógyászok ugyanakkor dermatoszkópot vagy videodermatoszkópot használnak az alapos ellenőrzéshez, amellyel a szabad szemmel nem látható elváltozásokat is észrevehetik, ezért fontos a rendszeres anyajegyszűrés – hívta fel a figyelmet dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. 

bőrgyógyász nagyítóval vizsgál egy nő arcán lévő anyajegyet
Egyes anyajegy-elváltozások valóban komoly problémára is utalhatnak, ezért nem árt résen lenni. Fotó: Getty Images

Mikor menjünk anyajegyszűrésre?

A gyanúra okot adó változások időben történő felfedezésének kulcsa a rendszeres önvizsgálat. Az ABCDE kritériumrendszert követve pedig megtudhatjuk, milyen változásokat érdemes megmutatni egy szakorvosnak. 

  • A = aszimmetria – Az anyajegy formája nem szimmetrikus.
  • B = border (határ, szegély) – Megváltozik az anyajegy formája, szegélye elmosódik, egyenetlenné válik, esetleg a szélek mentén nyúlványok jelennek meg.
  • C = color (szín) – Az anyajegyek színe megváltozik, sötétedik vagy világosodik. Feltűnhet a részben vagy egészében több színt (fekete, barna, kék, rózsaszín, fehér) tartalmazó anyajegy, vagy kialakulhat egy világos udvar az anyajegy körül.
  • D = diameter (átmérő) – Alapvetően a fél centiméternél nagyobb anyajegyek magukban hordozzák a veszélyt, de mindig orvoshoz kell fordulni, ha egy anyajegy növekedésnek indul.
  • E = evolving (fejlődés, alakulás) – Gyakorlatilag bármilyen jellegű átalakulás felkeltheti a gyanút, például ha egy korábban lapos anyajegy előemelkedővé válik vagy, ha a folt viszketni vagy vérezni, váladékozni kezd.

Mindenképpen figyeljünk oda arra az olyan anyajegyre, ami nem hasonlít a többihez – figyelmeztetett a szakember. A problémásnak vélt képleteket bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni.

Jelentkeztünk egy anyajegyszűrésre, hogy megtudjuk, hogyan is zajlik egy ilyen vizsgálat. Mutatjuk az eredményt is!

Ezért szükséges a szövettan

Az anyajegyszűrés során felmerülhet az anyajegy-eltávolítás szükségessége. Az anyajegyek kimetszését követően nagyon fontos, hogy legyen szövettani vizsgálat is. Ennek segítségével lehet ugyanis megállapítani, hogy valóban rosszindulatú-e a kimetszett képlet – ismertette Szántó doktornő.

Összefoglalva tehát azt lehet mondani, hogy minden változás esetén elengedhetetlen és akár életmentő lehet az anyajegyszűrés. Évente egyszer azonban akkor is érdemes részt venni egy ilyen vizsgálaton, ha nincs szemmel látható változás a foltjainkban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A Dunántúl nyugati és déli részein fordulhatnak elő kevésbé felhős, derült tájak, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre több helyen számíthatunk esőre, záporra. A hegyekben havas eső zápor, hózápor sem kizárt. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szélárnyékos dunántúli tájakon gyenge fagy sem kizárt. Vasárnap napközben hidegfronti hatás érvényesül, ami miatt sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra