Anyajegy vagy bőrrák? Mutatjuk, hogyan deríthetjük ki

Amikor áttanulmányozzuk a bőrünket, nem feltétlenül tudjuk meghatározni, pontosan mi is az adott képlet. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy vajon tényleg anyajegyet látunk-e, vagy esetleg változást észlelünk a képlet megjelenésében, mindenképpen ellenőriztessük azt bőrgyógyásszal. Az anyajegyszűrés viszont nem csak ezekben az esetekben fontos.

A bőrünkön lévő foltokra, pöttyökre, képletekre könnyen rámondjuk, hogy „biztos csak anyajegy”, holott ez korántsem ennyire egyszerű kérdés. Már csak azért sem, mert a bőrgyógyászok az anyajegyek több típusát is megkülönböztetik, amelyek között van olyan, amit orvosnak kell látnia, hogy elkülöníthető legyen az a melanomától – figyelmeztetett dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.

anyajegy, bőrrák,  bőrgyógyászati szűrés
Az anyajegyszűrés akkor is fontos, ha nincsenek feltűnő képletek, változások a bőrön. Fotó: Getty Images

Az anyajegyek típusai

A leggyakrabban a közönséges anyajegyek fordulnak elő, amelyek jobbára már gyermekkorban kialakuló, szimmetrikus, egyenletes felszínű képletek, és önmagukban nem jelentenek bőrrák-kockázatot. A nagyszámú (20-nál több) anyajegy azonban már rizikófaktor.

A Spitz naevus egy gyorsan növekvő, félgömbszerű, 5-10 mm-es „csomó”, amely leginkább gyermekkorban alakul ki, vörös-barnás színnel. Jellegzetesen az arc, nyak vagy alsó végtag területén jelenik meg. Panaszt nem okoz, de előfordul, hogy viszket vagy hámlik. A veleszületett anyajegyeknél a nagyobbakra kell figyelni, mert azok már kissé megnövekedett kockázatot hordoznak. Az atípusos anyajegyek pedig abban különböznek a közönséges anyajegyektől, hogy általában változatosabb színűek, textúrájúak, és nagyobbak is. Megtévesztő megjelenésük miatt fontos, hogy bőrgyógyász különítse el ezeket az anyajegyeket a melanomától.

Nem csak a feltűnő anyajegyeket kell ellenőrizni

Az anyajegyszűréssel kapcsolatban azonban el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy csak a feltűnő, gyanús, „csúnya” bőrképletek szorulnak alaposabb vizsgálatra. A bőrrák bizonyos típusai és stádiumai ugyanis sokszor egyáltalán nem szembeötlőek egy laikus számára. A basalioma például eleinte apró, fénylő, tömött csomónak tűnhet, ami idővel kifekélyesedhet vagy varasodhat, ami miatt hegnek, sebnek tűnhet. De az esetek nagy részében nem tűnik olyan jelnek, ami mindenképpen gyanút kelt.

A laphámrák szintén egy kezdetben jelentéktelennek tűnő bőrképlet, később azonban érzékennyé válhat, vérezhet, viszkethet, megvastagodhat, esetleg ki is fekélyesedhet. A kezdődő melanoma sem nagy, vérző, erős színű anyajegynek tűnik. Eleinte nem feltétlenül nagyobb 1-2 milliméternél, és a bár a noduláris melanoma (ami egy bőrből kiemelkedő daganat), tipikusan kékes-fekete, de tartalmazhat szürke, fehér, barna, piros részleteket is, és álcázhatja is magát ugyanolyan színnel, mint a körülötte lévő bőr.


„Összegezve tehát elmondható, hogy egyáltalán nem csak a feltűnő anyajegyeket érdemes orvossal ellenőriztetni. Sokszor a rendszeres szűrésen korán kiszűrt, apró bőrképlet bizonyul bőrráknak. Ez a korai felismerés és a szakszerű, sebészi eltávolítás pedig akár életet is menthet. Már akár a legveszélyesebbnek tartott melanomáról is érdemes tudni, hogy korán felfedezve és kezelve 98 százalékos lehet az ötéves túlélés esélye – hangsúlyozta a bőrgyógyász, hozzátéve, hogy különösen hasznos e tekintetben a teljes testtérképes anyajegyszűrés, ami professzionális segítséget ad az összehasonlításhoz, és a változások követéséhez.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: