Íme a bőrrák elleni védelem három pillérre

A szakmai szervezet ajánlásával.

Új, háromszintű prevenciós stratégiát javasolnak a bőrrák elleni nyári érzékenyítő kampányukban a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) szakértői. Határozott álláspontot képviselnek az esztétikai célú napozással, szoláriumhasználattal szemben, nyomatékosítják az önvizsgálat és az egyéni rizikók tudatosításának fontosságát.

napvédelem, UV-védelem, napfény, napozás, naptej, napkrém
Az UV-védelem kiemelten fontos. Fotó: Getty Images

UV-védelem, önvizsgálat, korai diagnózis

A korai stádiumban felismert bőrrák általában jól kezelhető, a betegség kialakulása tudatos UV-védelemmel, előrehaladása rendszeres önvizsgálattal és korszerű terápiákkal megelőzhető. A kampány célja, hogy a bőrrák, ezen belül kiemelten a melanoma elleni küzdelem mindhárom pillérére felhívja a figyelmet. „A komplex stratégiában a megelőzésnek, a korai felismerésnek és az időben elindított kezelésnek egyaránt kulcsszerepe van” – hangsúlyozza Baltás Eszter bőrgyógyászt, a társulat vezetőségi tagja.

A megelőzésben az UV-védelmen van a hangsúly: a korai felismerés alapja a rendszeres önvizsgálat, a diagnosztizált betegek kezelésében pedig az időben indított, megfelelő terápiaválasztás, illetve a beteg utánkövetése a legfontosabb.

Időszerű leszámolni az öncélú napozáshoz, barnasághoz kapcsolódó tévhitekkel és egészségmítoszokkal. A bőr egészsége szempontjából a legegyszerűbb és leghasznosabb bőrgyógyászati tanács, hogy az esztétikai célzatú napozásnak, szoláriumhasználatnak nincs egészséges szintje – emelte ki Wikonkál Norbert bőrgyógyász. A szervezet elnöke ugyanakkor arra is rámutatott, hogy orvosi szempontból meg kell különböztetni a "napon tartózkodás" és a "napozás" fogalmát. A napon tartózkodás egyértelmű fiziológiai szükséglet, hiszen az UV-sugárzás számos élettani folyamat fontos feltétele. A nagy testfelületet érintő, hosszabb ideig tartó, UV-védelem nélküli napozás ugyanakkor egyértelműen egészségkárosító hatású és kerülendő.

Léteznek már olyan, úgynevezett fotoprotektív ruhadarabok, amelyeket kifejezetten azzal a céllal készítenek, hogy blokkolják az egészségkárosító sugarak nagy részét. Itt írtunk róla bővebben. 

A 2022-ben, a kilenc hazai orvostársaság együttműködésével frissített ajánlás szerint Magyarországon az ideális D-vitamin-ellátottság fenntartásához márciustól októberig a végtagokat, a vállat és az arcot érő direkt napsugárzás szükséges, az UV-B sugárzás erősségétől függően napi 15-30 percben. Az MDT elnöke szerint a nyári hónapokban a legalább 30-as, de még inkább az 50-es faktorszámú napvédő krémek és naptejek használata nemcsak nyaralás közben a vízparton, de a szabadban végzett munka vagy sporttevékenység esetén is minden alkalommal fontos. Az ajánlás szerint ezek alkalmazása mindennapi rutinná kell hogy váljon, amikor a hivatalos UV-index meghaladja a 3-as értéket.

Erős UV-sugárzás esetén ajánlott testet fedő ruházatot és széles karimájú kalapot is viselni. Általános ajánlás mindenkinek, hogy a legerősebb napsütést (ez általában kora délután jellemző) megelőző és követő 2 órában UV-védelem nélkül egyáltalán ne tartózkodjon a szabadban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra