Ki korán kel, emlékeket lel

"Idejekorán üssem rá a szégyenbélyeget az édesanyámra?" - ez a félelem akadályoz sokakat abban, hogy az első tünetek megjelenésekor orvoshoz forduljanak. Pedig ma már nincs stigma - van viszont korán kezdhető, hatékony kezelés!

Korai jelek - megnyert életévek Miért jó az Alzheimer-kórt a kezdetektől kezelni? Mert minél hamarabb állítják fel a diagnózist, a beteg annál hamarabb kaphat gyógyszert, amely lassítja a betegség romlását.Így ráadásul az illető még partner lesz saját kezelésének megtervezésében. Ez pedig azért jó, mert a korán kezdődött terápia kitolhatja a szellemi leépülés idejét, és plusz életéveket adhat.

Az Alzheimer-kór egy többnyire krónikus agyi rendellenességből eredő tünetegyüttes, melyet az elme progresszív, globális leromlása jellemez, beleértve az emlékezőtehetséget, a tanulást, az orientációt, a nyelvet, az értést és az ítélőképességet.

Felismerése nem könnyű, mivel a kezdet időszakban több más betegségre is hasonlít. Épp ezért fontos, hogy neurológus lássa az illetőt, és neurológiai tesztekkel, esetleg MRI-vel diagnosztizálja a betegséget. A korai diagnózis és időben megkezdett kezelés, a korszerű gyógyszerek használata csökkenti vagy késlelteti a súlyos károsodást.

Az Alzheimer-kór kezdeti szakaszában - ha a család tisztában van az okokkal! - sok apró dologgal lehet segíteni a beteget. De ehhez igenis tudni kell, hogy Alzheimer-kór okozza a tüneteket, és ismerni kell a kis trükköket, amelyek élhetőbbé teszik az életet, amelyek használatával tovább fenntartható az önállóság, a kommunikáció.

Zavarba ejtő tünetek Az egyik tünete az Alzheimer-kórnak, hogy az illető elveszíti az érdeklődését, olyan, mintha depressziós lenne - mondta dr. Iván László a San Marco szabadegyetem előadásán. Ez a betegség olyan, mintha a szeretett személy csak testben maradna velünk, a lelke, a személyisége szétesik, és egyre szegényesebbé válik a gondolkodása. Ez a folyamat - hangsúlyozzák a szakemberek - korai gyógyszeres kezeléssel jelentősen lassítható! Ha korán kezdik a gyógyszeres és pszichoterápiát, akkor a beteg újra aktívvá válhat, képes örömet találni hobbijában, nem szorul rá annyira környezete segítségére a mindennapos teendői ellátása során.

Folynak már olyan kutatások is, hogy a számítógép klaviatúrájának használata alapján szűrjék ki a kezdeti Alzheimer-kóros betegeket. A Marylandi Egyetem tudósai szerint gépelési mintákat elemző szoftver segítségével észlelhetők az Alzheimer-kór első tünetei. Egy adott ember gépelésének ritmusa egyedi és időben viszonylag állandó, szoftverek használatával lehetne elemezni az egyén gépelési mintázatának hosszútávú változását, így a demencia megjelenését is. Ugye nem mindegy, hogy meddig tartható fenn a betegség kezdeti, kevésbé súlyos szakasza? Mindenki szeretné, hogy hozzátartozója még hónapokig, évekig megismerje unokáit, képes legyen kommunikálni. A korai gyógyszeres terápia kitolhatja az otthonba kerülés időpontját is!

Ha korán felismerik a demenciát, akkor még aktívan rá lehet venni a betegeket "agytornára". Az olvasás, a keresztrejtvényfejtés, a festegetés, kézimunka, a tartalmas beszélgetések, társasjátékozás nagyon hasznos, és persze nemcsak az Alzheimer-kórban szenvedőknek, hanem bárkinek, aki szeretné megelőzni az időskori szellemi hanyatlást. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a tévénézés nem helyettesíti ezeket a foglalkozásokat, mert nem aktív szellemi tevékenység, hanem passzív.

Az is fontos, hogy a tevékenységeket ne vigyük túlzásba, mert akkor előrehozhatjuk a "krízist", azt a traumát, amikor az illető szembesül azzal: már semmit nem képes egyedül megcsinálni, elvégezni. Egyre több helyen van lehetőség szervezett, nappali foglalkozásokra is, ahol szakemberek által összeállított feladatsorokkal próbálják meg minél tovább fenntartani a gondolkodás képességét és a memóriát.

Tiszta fejjel

Nehezíti a korai felismerést, hogy sokféle betegség hasonlít a kezdődő Alzheimer-kórhoz, például az erek elmeszesedése, amely agyi vérkeringési zavarokhoz, az agy oxigénellátottságának elégtelenségéhez vezet. Okozhat hasonló tüneteket pajzsmirigy-alulműködés, vitaminhiány is, egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet zavartság. Ezért kell neurológus segítségét kérni, ha feledékenység, hangulati zavar, személyiségváltozás jeleit észlelik a hozzátartozón. Ezek a tünetek nem az öregedés "normális" velejárói! Ha a betegséget időben diagnosztizálják, akkor a család időben utána tud nézni a kezelési lehetőségeknek, lehetőségük lesz a legjobb kezelés megválasztására, az orvos pedig megfelelő gyógyszeres kezelést tud javasolni. Ha idejekorán diagnosztizálják a betegséget, akkor csökken az a szorongás is, amit a beteg és a család él át a tünetek észlelése miatt. Ilyenkor sokan gondolnak más betegségekre, akár az agydaganat is eszébe jut a családtagoknak vagy a betegnek. A diagnózis - bár ijesztő - mégis legalább kézzelfogható, és tervezni lehet a jövőt.

Ráadásul a vizsgálat során az is kiderülhet, hogy sokkal könnyebben kezelhető, kevésbé súlyos betegség okozza a tüneteket, és akkor annak a kezelését időben elkezdhetik.

Ha a diagnózis kezdődő Alzheimer-kór, akkor még át lehet beszélni nagyon fontos döntéseket, teendőket. Meghatalmazást lehet adni családtagnak, végrendeletet lehet készíttetni úgy, hogy tiszta a tudata és átgondolhatja, mit is szeretne. Ráadásul az időben elkezdett gyógyszeres kezelés a beteg zavartságát is képes enyhíteni!

Szükséges a kivizsgálás! Fontos tudni, hogy a depresszió is okozhat hasonló tüneteket, tehát a hangulati ingadozások és a lehangoltság mindkét betegségnél megjelenik. Ha az orvos nem talál az Alzheimer-kórra jellemző tüneteket, ám a helyzet nem javul, akkor is érdemes időről időre újra vizsgálatot kérni, mert a betegség nem mindenkinél kezdődik egyformán. Jó tudni, hogy az Alzheimer-kór elején a beteg nagyon is tisztában van vele, hogy valami nem stimmel, ám sokszor megpróbálja leplezni a tüneteket.

Műszeres vizsgálattal sokszor a kezdődő betegség is felismerhető, és ez olyankor is hasznos lehet, amikor a tünetek nem egyértelműek, nagyon enyhék. Az Alzheimer-kórban szenvedők agyát vizsgáló számítógépes rétegfelvételek (CT) ugyanis azt igazolják, hogy az agyi állomány pusztulása és a beteg állapota között nincs egyenes összefüggés. Ennek az az oka, hogy a korábban elsajátított viselkedési sztereotípiák - főleg a betegség kezdeti stádiumában - átsegítik a beteget a nehézségeken, az illető képes kompenzálni a jelentkező tüneteket, hiányosságokat.

Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha valaki fiatalon észleli magán a zavarba ejtő tüneteket, ugyanis az elbutulás kis százalékban előfordulhat fiataloknál is!

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: