A munka megvédhet a demenciától?

A felsőfokú végzettség nem garantálja, hogy idősebb korunkban is vágni fog az eszünk: ehhez folyamatosan stimulálnunk kell az agyunkat.

Egy friss kutatás azt vizsgálta, milyen hatással van a munka a kognitív hanyatlásra. Azt találták, hogy a rutinmunkákat végzők, mint például a postások vagy az útépítők esetében 66 százalékkal volt nagyobb a kognitív hanyatlás, valamint 37 százalékkal a demencia kockázata azokkal szemben, akik kognitív szempontból ingergazdagabb munkát végeztek - írja a VeryWellHealth.com.

A vizsgálathoz hétezer ember adatait elemezték Norvégiában. Azt is megállapították, hogy azok, akik a 30-as, 40-es, 50-es és 60-as években mentálisan ingergazdag munkákat végezték, kisebb valószínűséggel tapasztaltak romlást a kognitív képességeik terén a 70-es éveikben.

Demenciáról (értelmi hanyatlásról, elbutulásról) akkor beszélünk, ha az intellektuális képességek betegség következtében hanyatlanak. Maga a kifejezés tehát egy tünetegyüttest takar, melynek fő összetevői az emlékezethanyatlás, az agykérgi működések zavara (beszédzavar, az érzékszervek működésének zavara, az összerendezett mozgások zavara), az ítélőképesség hanyatlása és személyiségváltozás. Ehhez gyakran szorongás, depresszió, téveszmék is társulnak, a magatartás megváltozik, az önellátó képesség többnyire romlik.

"Ha használod az agyadat, akkor nem veszíted el" - mondta a portálnak Dr. Dorene M. Rentz, a Harvard Egyetem neurológus professzora. A szellemi ingerekben gazdag feladatok, mint például az oktatási és a mérnöki munkák, segíthetnek abban, hogy megőrizzük kognitív képességeinket. Ezáltal akár az is lehet, hogy könnyebben alkalmazkodik az agy az Alzheimer-kórral kapcsolatos változásokhoz, és késleltethetjük vagy elkerülhetjük a demencia tüneteit.

demencia kognitív hanyatlás
Megéri folyamatosan stimulálni az agyunkat. Fotó: Getty Images

"A lényeg, hogy vannak olyan extra neurális hálózatok vagy pályák, amelyeket az agy egy feladat elvégzéséhez használ. Ha több hálózatunk van, és az egyik nem működik, akkor az agy keres egy másikat, hogy képes legyen megfelelően elvégezni egy feladatot" - magyarázta Dr. Rentz.

Nem csak a munkán múlik

Az új tanulmány szerint a szellemi kihívást jelentő munkák segíthetnek a kognitív tartalékok kialakításában, de ez nem jelenti azt, hogy a fizikai munkát végzőknek vagy a nyugdíjasoknak balszerencséjük van ezen a téren. A munka mellett ugyanis más tevékenységekkel is stimulálhatjuk az agyat. „Tanulmányunk azt mutatja, hogy soha nem túl késő - vagy időpocsékolás - elkezdeni valami új dolgot tanulni. Az élet későbbi szakaszában minden kognitívan megterhelő tevékenység hozzájárul a kognitív tartalékok erősítéséhez” - mondta Dr. Trine Holt Edwin, az új tanulmány egyik szerzője, az Oslói Egyetemi Kórház gerontológus kutatója.

"Ideális helyzetben egész életünkben stimuláljuk az agyunkat és építjük ezeket a hálózatokat" - mondta Dr. Michael Rosenbloom neurológus. Hozzátette, hogy még a felsőfokú végzettség sem védi meg teljesen az agyat, ha nem folytatunk folyamatosan intellektuálisan stimuláló tevékenységeket.

A demenciára nincs gyógymód vagy megelőző jellegű terápia. Több olyan tényező miatt is nőhet a kockázata, amelyekre nincs ráhatásunk, mint például a korunk, genetikánk. Viszont egyes életmódbeli változtatásokkal tehetünk a kialakulása ellen. A mentális ingerek mellett a fizikai aktivitás, a kiegyensúlyozott étrend, a testi és lelki egészség gondozása mind alapvető fontosságú. Egy korábbi kutatás szerint a társadalomtól való elszigeteltség 50 százalékkal növeli a demencia kockázatát, ezért nagyon fontos kapcsolataink ápolása idősebb korunkban is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet, és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar, de kis eséllyel a délnyugati határ közelébe is sodródhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra