Csepelen rendel az Év háziorvosa

Dr. Oláh Ilona 30 éve dolgozik háziorvosként ugyanabban a csepeli praxisban. Az Astellas-díj alapellátás kategóriájának nyertese gyógyít, oktat és küzd a cukorbetegek helyi ellátásáért.

37 éve dolgozik orvosként, csepeli praxisában több mint 2700 beteg tartozik hozzá. A körzetéhez tartozó diabéteszes betegek valószínűleg az ország legjobb ellátásában részesülnek, hiszen Oláh doktornő cukorbetegeit kiemelt módon, egyéni módszer szerint gondozza.

Belgyógyász-diabetológusi, 2013 óta szakrendelést vezető főorvosi munkát is végez, ennek keretében kiemelkedő színvonalú szűrési-gondozási tevékenységet folytat: magas vérnyomással és cukorbetegséggel küzdő betegeinek ABPM-készüléket, EKG Holtert, folyamatos vércukor-monitorozást (CGMS) és Cardiosys autonom neuropathia szűrési rendszert biztosít.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed nyerte az idei Astellas Év orvosa-díj közönségszavazását, azaz ő lett az Év orvosa. Ennyi a rövid hír, de mögötte sokkal több van: egy elhivatott orvos, akit nem csak tudása miatt imádnak a páciensei. Kattintson tovább! Számos - háziorvosok diabetológiai képzését célzó - konferencia szervezője és előadója, sőt, jelenleg a cukorbetegek háziorvosi ellátását-kezelését célzó csoportpraxisok felállításának szakmai felügyelője is. Azon dolgozik, hogy a háziorvosok megszerezhessék a diabetológiai lincencvizsgát, így a csoportpraxison belül elláthatják a diabetológiai szakrendelést. A cél az, hogy minden cukorbeteg helyben kapja meg azt az ellátást, amiért most a körzeti szakrendelőkbe – különösen vidéken – órákat kell utazni. Várhatóan ez év végére már meg is jelenhetnek Magyarországon ezek a csoportpraxisok.

A csepeli Vénusz utcai rendelő kilenc háziorvosa számára megszervezte az elsősegély-nyújtó szoba kialakítását, amit defibrillátorral és egyéb újraélesztéshez szükséges eszközökkel szerelt fel, ezek karbantartását is felügyeli évek óta.

Az alapellátás kategória nyertese Dr. Oláh Ilona, Budapest-Csepel Önkormányzat háziorvosa lett, mellette a döntőben Dr. Mester Lajos, Zákányszék háziorvosa, valamint Dr. Antalics Gábor, a budapesti XVII. kerület háziorvosa végzett.

Oláh doktornő nemcsak háziorvosként, hanem oktatóként a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének aktív részese. A rezidensképzés keretében öt háziorvos rezidenst „nevelt fel”, „átképzés” keretében hét háziorvos-jelöltnek volt a mentora. Az évek során húsz egyetemi szakdolgozat készítésében volt konzulens. Diabetológus-családorvosként a rezidensek-, és a szakorvosjelöltek diabetológiai képzésében is részt vesz.

Rendszeresen tart előadást a kerületi önkormányzat és a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat által szervezett szűrővizsgálatokon. Mindemellett még arra is jut ideje, hogy a nyugdíjas klubban és a mozgássérült egyesületben előadjon, s hogy a csontritkulásos betegeinek tornatermet keressen. Orvosi és közéleti tevékenységét Budapest Csepel Önkormányzata 2011-ben Csepel Szolgálatáért kitüntetéssel ismerte el.

Az év orvosa díjra több évtizedes oktatói és háziorvosi tevékenységét elismerve, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszéke terjesztette fel. Az év orvosa-Astellas-díj versenyen a doktornőt tavaly is elismerték ugyanebben a kategóriában, akkor dobogósként plakettet és emléklapot vehetett át.

Milyen a jó háziorvos?

Oláh doktornő meghatódva köszönte meg a szakmai zsűri döntését és hozzátette, hogy a háziorvosok elismerése ma nagyon fontos, hiszen a fiatalok számára egyre kevésbé jelent perspektívát a háziorvosi praxis, emiatt sajnos a háziorvosok átlagéletkora egyre nő: "Én is sok olyan háziorvos kollégát ismerek, aki megérdemelte volna ezt a díjat, de valahogy a háziorvosok „láthatatlanok”, munkájuk minőségét „csak” a betegek tudják lemérni, ami nagyon fontos mérőszám, de a szakma népszerűsítésére óriási szükség volna" – hangsúlyozza.

Arra a kérdésre, hogy milyen a jó háziorvos így válaszol: „Szeretni kell a betegeket. Kollégáim gyakran mondják nekem, hogy a szakmám a hobbim. Nem érzem még károsnak, de való igaz, hogy a szabadidőmben is ezzel foglalkozom.”

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatar kialakulása sem kizárt. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra