+13° - +25°
Nincs front

Életet menthet - és ön is használhatja

Szerencsére hazánkban is egyre szélesebb körben áll rendelkezésre félautomata defibrillátor. A defibrillátorok segítségével a klinikai halál állapotában lévő betegek sokkal nagyobb eséllyel éleszthetők újra.

A sikeres újraélesztés titkai

Az újraélesztés sikerét a gyors felismerés, hamar megkezdett újraélesztés, illetve a haladéktalanul rendelkezésre álló defibrillátor készülék jelenti. Ugyanis a leggyakoribb keringés-megállási forma, az ún. kamrafibrilláció. Kamrafibrilláció során a szívkamrák falában lévő izmok működése zavart szenved, így kamrai ritmuszavar alakul ki.

Az Országos Mentőszolgálat orvos nélküli mentőautói közül jelenleg közel 200 mentőkocsi van felszerelve félautomata defibrillátorral, de a fővárosi tűzoltóság egyes gépkocsijain is megtalálható a készülék.
Társadalmi kezdeményezés született, hogy félautomata defibrillátorral szereljék fel a nagyobb forgalmú helyeket, pl. tömegközlekedési eszközöket, önkormányzati hivatalokat, bevásárlóközpontokat, vasútállomásokat, rendezvény-helyszíneket. Elképzelések szerint a gépjárművezetői egészségügyi vizsga tananyagába illeszkedne a félautomata defibrillátor használatának elmélete és gyakorlata is.
Fontos tudnivaló, hogy a defibrillátor használatához nélkülözhetetlen bizonyos szintű elsősegélynyújtói és újraélesztési ismeret.

Hogyan működik a félautomata defibrillátor?

A kamrai ritmuszavar néhány percen belül leadott elektromos ütéssel megszüntethető. A félautomata defibrillátor meghatározott erejű (200-360 J) és lefutású elektromos ütést ad, amely egy külső egyidejű repolarizációnak felel meg. Célja, hogy az ütést követő ún. elektromos csendben a szív saját ingerületvezető rendszere aktiválódjon, és beinduljon a normál ingerképzés. Ennek sikeréhez nagy mennyiségű foszfát szükséges, melynek mennyisége a kamrafibrilláció alatt igen gyorsan fogy, tehát az idő múlásával gyorsan csökken a defibrillálhatóság esélye is.

Hogyan használjuk a félautomata defibrillátort?

A készülék bekapcsolását követően a műszer hangutasításokban ismerteti a szükséges teendőket. Először az elektródák felhelyezésére szólít fel, a megfelelő hely az elektródákon lévő rajzon látható, a felhelyezést az öntapadó felület biztosítja. A két elektróda között megy az elektromos impulzus, ezért azokat úgy kell elhelyezni, hogy minél nagyobb mértékben érintse a szív izomzatát.. Az egyik elektróda a mellkas jobb oldalára a szegycsont mellé kerül, a másikat a bal oldalra a szívcsúcs alá kell helyezni. (Megjegyzés: a legjobb megoldás az lenne, ha a mellkas bal felének hátuljára és első felszínére tehetnénk az elektródákat, de ez egy földön fekvő, ruházattal bíró betegnél nem kivitelezhető.)
A következő lépésben az elektródák csatlakoztatására szólít fel, majd ún. analízist végez a készülék, amely során a beteg ritmuszavarát vizsgálja. Az analízis során nagyon fontos, hogy senki ne érjen a beteghez, mert ez zavarja az értékelést, erre hangutasítást is kapunk!

Az analízis függvényében a készülék javasolja vagy nem javasolja a sokk, azaz a defibrilláció leadását. Amennyiben javasolt a sokk, az utasításnak megfelelően nyomjuk meg "sokk" gombot (piros). Kamrafibrilláció esetén a félautomata defibrillátor - az érvényes protokollnak megfelelően - egy sokk leadását végzi.
A sokk leadását követően, ha egyértelműen nem tért vissza a keringés, meg kell kezdenünk az újraélesztést. A készülék méri az időt és 2 perc elteltével ismét analízist végez.

Amennyiben nem javasolt a sokk, akkor azonnal újraélesztést kell kezdenünk 2 percig.

Fontos tehát, hogy a készülék önmagában nem tesz csodát. Arra alkalmas, hogy a leggyakoribb keringés megállási forma, a kamrafibrilláció esetén elektromos ütés leadására képes, melynek következtében esély van a spontán keringés visszatérésére. Amennyiben ez nem sikerült, illetve nem kamrafibrilláció áll a keringés leállása mögött, akkor 2 percig újraélesztést kell végeznünk.

Miben különbözik a félautomata defibrillátor a mentő gépkocsikban használtaktól?

A félautomata defibrillátor lényege, hogy a készülék maga értékeli a beteg szívritmusát, használata nem igényel EKG ismereteket, melynek értékelése orvosi, mentőtiszti gyakorlathoz, tanulmányokhoz kötött. Ezért használható ápolói kézben mentőautókon, sürgősségi helyzetben, illetve akár laikusok által. Természetesen a készülék ismerete mellett az újraélesztés kivitelezését is tudni kell, hiszen, amint a leírásból is kiderül, amennyiben nincs defibrillálandó ritmuszavar, akkor el kell kezdeni a lélegeztetést és mellkaskompressziót. Számos európai országban az elsősegélynyújtás, ezen belül az újraélesztés évtizedes hagyományok alapján, rendszeres képzésben jelenik meg az iskolai és felnőttoktatásban. Számos állampolgár képes tehát használni a félautomata defibrillátort.

Mit tesznek a kiérkező mentők?

A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi tennivalók csak nagy általánosságban igazak, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet: Az Országos Mentőszolgálat eset és rohamkocsijaiban ún. manuális defibrillátor található. Ez azt jelenti, hogy a mentőegység orvosa, mentőtisztje a betegről készített EKG alapján maga dönti el, hogy szükséges-e a defibrilláció. A sokk leadása szintén saját döntéssel történik, ún. defibrillátor lapátok segítségével, melyet kézzel kell a mellkasra nyomni.
Ezen készülékek, a defibrilláláson felül, alkalmasak a lapátokon keresztül gyors EKG diagnózisra, valamint az újraélesztésen felül egyes ritmuszavarok normál ritmusra történő visszaváltására (kardioverzió) is.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket is az újraélesztés témájában!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag