Honnan tudhatom, hogy veszett a kutyám?

A veszettséget okozó kórokozót számos vadállat hordozhatja, azoktól pedig a kijáró háziállatok is elkaphatják. A fertőzés nagyon gyors lefolyású, emiatt általában az állatok halálával végződik. A vírus ráadásul az emberre is veszélyes. Éppen ezért jó, ha tudod, hogy milyen tünetekre érdemes felfigyelned.

Néhány hete adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy megtalálták itthon az idei év első veszett rókáját. „2023. február 21-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszabecs községben megjelent egy róka, amely egy udvarba betérve verekedni kezdett az ott lévő kutyával. A tulajdonos által ártalmatlanított rókánál a Nébih laboratóriuma veszettséggel való fertőzöttséget állapított meg” – írták. Az esetről értesítették a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), az Európai Uniót (EU) és az Állategészségügyi Világszervezetet (WOAH) is. Tavaly egyébként négy veszettséget igazoltak Magyarországon.

A Nébih a tájékoztatójában kitért arra is, hogy a veszettséggel megfertőződött, idegrendszeri tünetekben szenvedő, rendellenesen viselkedő vadállatok nagy távolságokat is megtehetnek, a fertőzést pedig ez idő alatt könnyen továbbadhatják más állatoknak. A vírus ráadásul az emberre is veszélyes, ezért a házi- és vadállatok veszettségtől való megóvása az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja.

állatorvos vizsgál egy kutyát
Jó, ha tudod, hogy milyen tünetek jelzik a veszettséget. Fotó: Getty Images

Milyen tünetek jelentkeznek a kutyáknál?

Kedvenceid – és embertársaid – védelmének érdekében Magyarországon jogszabály kötelez téged arra, hogy minden évben beoltasd a kutyádat veszettség ellen. Ettől még persze nem árt, ha tudod, hogy milyen tünetek esetén gyanakodhatsz arra, hogy négylábú barátod mégis megfertőződött.

Nemrég egy levélben is megkeresték a Nébih-et a kérdéssel: milyen tünetei vannak a veszettségnek kutyáknál és macskáknál? A szakértők a válaszban kiemelték, hogy veszettség egy heveny lefolyású betegség, vagyis a tünetek megjelenését követően nagyon gyorsan lezajlik, és általában a megbetegedett állat elpusztulásához vezet. A betegségért felelős vírus agyvelőgyulladást okoz, ezért jellemzően valamilyen idegrendszeri tünetet produkálnak a fertőzött állatok.

Mint írták, a megbetegedett állat viselkedése alapján a veszettségnek két formáját különböztetik meg, az úgynevezett „dühöngő” és a „csendes” típust. A kutyáknál mindkét forma előfordulhat. „Az első jeleket az állat viselkedésében tapasztalhatjuk: például nem ismerik meg a tulajdonosukat, tompulttá válnak, a gazdájukat vagy tárgyakat próbálnak nyalogatni, megijednek az erősebb hangoktól. Az izgalmi szakaszra jellemző az állat nyugtalan viselkedése: szaladgálnak, esetenként elkóborolnak, támadnak és harapnak. A bénulásos szakaszban tünetként jelentkezhet az állkapocs lógása, nyálzás, kancsalság és a nyelés fájdalmassága is. Ezek a tünetek néhány napig tartanak, majd a bénulás következtében az állat elpusztul” – részletezték.

Macskáknál így jelentkezik a fertőzés

A Nébih tájékoztatása szerint a macskák esetében általában a betegség dühöngő formája alakul ki. A cicáknál is jellemző tünet a kancsalság, a nyálzás, valamint a fokozott ingerlékenység is. „Ugyan jogszabály nem írja elő, de a lakásból kijáró macskák esetében is kifejezetten ajánlott a veszettség elleni védőoltás” – szögezték le a szakértők.

További információkat a Nébih veszettségmentesítési programjának honlapján olvashatsz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Többfelé várható zápor, zivatar, majd délután a csapadéktevékenység súlypontja az ország keleti felére húzódik át. Arrafelé több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. A szél északira, északnyugatira fordul, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra