Mikor kapjon antibiotikumot a kiskedvenc?

A baktériumok nemcsak az emberekre jelenthetnek veszélyt, hanem házi kedvenceinkre is. Ám ahogy nálunk, úgy állatainknál sem jó, ha túlzásba visszük az antibiotikumot. Mikor szükséges mindenképpen az antibiotikumos kezelés? Mutatjuk az országos főállatorvos válaszát.

Nem elég csupán etetni és itatni kedvenceinket – erről már az ötödik évfolyamnak szóló, Természettudomány 5. című tankönyvben is írnak. A Nemzeti Köznevelési Portálon is elérhető tananyagban például kiemelik, hogy mielőtt állatot fogadnánk be a családba, jól át kell gondolnunk a döntést, hiszen az állattartás egy pénz- és időigényes elfoglaltság. Nagyon fontos, hogy gondoskodjunk állataink szőrének ápolásáról, illetve megadjuk nekik a megfelelő mennyiségű figyelmet és törődést, valamint a lehetőséget az elegendő mozgásra. A mi felelősségünk továbbá, hogy kedvencünk minden szükséges védőoltást és gyógyszert megkapjon.

Ahogy nálunk, úgy állatainknál sem jó, ha túlzásba visszük az antibiotikumot. Fotó: Getty Images
Ahogy nálunk, úgy állatainknál sem jó, ha túlzásba visszük az antibiotikumot. Fotó: Getty Images

Mikor szükséges antibiotikumos kezelés?

A legodaadóbb gondoskodás mellett is előfordulhat, hogy kedvencünk megbetegszik, például összeszed valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzést. Arról, hogy mikor kapjon antibiotikumot a beteg kisállat, alapvetően a kezelő állatorvosnak kell dönteni, az adott kisállat, az egyedi eset ismeretében – írta válaszul egy kisállattartó kérdésére Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos . Kiemelte azonban, hogy csakis bakteriális eredetű fertőző betegségek esetén indokolt az antibiotikum alkalmazása – ezek a szerek ugyanis hatástalanok a vírusokkal szemben.

A szakember példaként megemlítette, hogy egy baktérium okozta alsó légúti fertőzés vagy egy heveny hasnyálmirigy-gyulladás mindenképpen antibiotikumos kezelést igényel, és természetesen minden esetben szigorúan követni kell az állatorvos előírásait. „Vírusfertőzés esetén legfeljebb abban az esetben indokolt a használatuk, ha szinte biztosra vehető, hogy van bakteriális felülfertőződés is.”

Mikor felesleges az antibiotikum?

Enyhébb gyomor- és bélrendszeri panaszokat – például hányást vagy hasmenést – okozó bakteriális fertőzésnél ritkán van szükség antibiotikumos kezelésre. Ilyenkor ugyanis jellemzően az eleség megváltoztatása vagy a táplálék átmeneti megvonása is elegendő az állat gyógyulásához. Többnyire az orrfolyással és tüsszögéssel járó felső légúti bakteriális fertőzések is könnyen meggyógyulnak antibiotikum nélkül is. Ilyenkor bevethetünk némi tüneti kezelést, de a „munka” nagy részét az állat immunrendszerére kell bíznunk.

A hasonló, állattartást vagy élelmiszer-biztonságot érintő kérdéseket egyébként továbbra is várják a komment@nebih.gov.hu e-mailcímre. Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos válaszait szerdánként teszik közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közösségi oldalán.
A kutyáknál az öregedés során inkább mennyiségi, nem pedig minőségi változások zajlanak a génkifejeződésben – derült ki az ELTE etológusainak legújabb kutatásából, amelyben azt vizsgálták, hogy miként változik az örökítőanyag aktivitása a kutyákban az életkor előrehaladtával.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: