A kutyák foga ezektől törik könnyen

Az elmúlt években számos fogorvos adott ki figyelmeztetést a kemény kutyajátékok és a fogtörések növekvő számának összefüggésével kapcsolatban. Az egyre szaporodó esetek miatt egyre többen sürgették a probléma átfogó, tudományos vizsgálatát.

A Pennsylvaniai Egyetem friss kutatása a kutyáknál előforduló fogtörések okait vizsgálta, és új szabványt határozott meg a kutyajátékok és rágcsák keménységének vizsgálatához. A kutatás - amelyet a Mars Petcare támogatott - azt is feltárta, hogy mi az a maximális erő, amelyet elbír egy kutya fogazata, mielőtt eltörne. Az eredmények azt bizonyítják, a kemény tárgyak rágása veszélyt jelenthet a kutyák fogazatára és könnyen fogtöréseket okozhat, hiszen az állatok állkapcsa jelentős erőhatás kifejtésére képes.

kutya, kutyajáték, jutalomfalat, rágás, fogak, fogtörés,
A kemény tárgyak nem tesznek jót a kutyák fogainak. Fotó: 123rf

Gyakori a fogtörés

A fogtörés a leggyakoribb probléma, amellyel a felkeresik az állatfogászati rendelést. A szakemberek szerint az ilyen esetek túlnyomó többsége a túl kemény tárgyak rágása miatt történik. A törések nagy része olyan fogakat érint, amelyeknek fontos funkciója van, emiatt erős fájdalmat okoznak a kutyáknak. A kutatás eredményeit a kutyaeledelt és kutyajátékot gyártó cégek hasznosíthatják leginkább.

Az ínybetegség tünetei kutyáknál - részletek itt!

"A kutatás eredményeinek segítségével a termékeket aszerint tudjuk vizsgálni, hogy okozhatnak-e fogtörést . A texturális biztonság új szabványának kialakítását teszik lehetővé, amelyet reményeink szerint minden rágcsa- és játékgyártó úgy tekint majd, mint iránymutatás ahhoz, hogy a jövőben elkerülhessük az ebből fakadó fogtöréseket" - mondta Dr. Alex Reiter, a kutatás vezetője.

A gyártók, a forgalmazók és az állatorvosok azon dolgoznak jelenleg, hogy egy új szabvány jöhessen létre az iparágban. Ugyanis jelenleg nincs általánosan elfogadott határérték a kutyajátékok és rágcsák keménységének meghatározásához.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható. Eső, zápor szórványosan, zivatar néhol alakulhat ki, utóbbira az ország keleti felén mutatkozik esély. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra