Virágzik Magyarország egyik legmérgezőbb növénye

Minden része mérgező, virágzás közben furcsa módon mégis nagyon szép látványt nyújt ez a veszélyes növény.

Magyarország egyik legmérgezőbb növényének már a neve is azt sugallja, hogy célszerű óvakodni tőle: a gyilkos csomorika itthon csupán néhány helyen, így például Veresegyházon, a Malom-tónál található meg, ahol egyébként a faj éppen most virágzik. A mutatós jelenségről a Sokszínű Vidék olvasója, Molnár Ábel készített fotókat, amelyeket ide kattintva nézhet meg.

jjj
Gyilkos csomorika (cicuta virosa). Fotó: Getty Images

Minden része mérgező

A gyilkos csomorika (cicuta virosa) az ernyősvirágzatúak rendjébe, ezen belül a zellerfélék családjába tartozó növényfaj, korábban vízibüröknek is nevezték - írja a Wikipédia . Észak-, Közép- és Dél-Európában, Ázsia mérsékelt övi területein, valamint Kanadában és Alaszkában is fellelhető.

Halálosan mérgező növények Magyarországon számos olyan növényt tartanak számon, amelyek halálosan mérgezőek. Vannak közöttük ismertebbek, de olyanok is, amelyekről kevesebb szó esik. Most sorra vesszük őket.

Gyöktörzse függőleges, gumósan megvastagodott, szára 50-150 centiméter magas. Levelei nagyok, a virágai 8-20 sugarú ernyőkben helyezkednek el, termése kerekded, bordázott, a hosszánál szélesebb. Többnyire vízben álló, évelő növény, kisebb-nagyobb tavak partján, nádasokban, magas sásosokban, dagadólápokon nő. A virágzási ideje júliustól szeptember végéig tart. Minden része, de elsősorban kellemes, zellerillatú, édes ízű gyöktörzse erősen mérgező cikutoxint tartalmaz. Védett növény, eszmei értéke ötezer forint.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. Az északias szelet elsősorban a keleti harmadban élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra