Virágzik Magyarország egyik legmérgezőbb növénye

Minden része mérgező, virágzás közben furcsa módon mégis nagyon szép látványt nyújt ez a veszélyes növény.

Magyarország egyik legmérgezőbb növényének már a neve is azt sugallja, hogy célszerű óvakodni tőle: a gyilkos csomorika itthon csupán néhány helyen, így például Veresegyházon, a Malom-tónál található meg, ahol egyébként a faj éppen most virágzik. A mutatós jelenségről a Sokszínű Vidék olvasója, Molnár Ábel készített fotókat, amelyeket ide kattintva nézhet meg.

jjj
Gyilkos csomorika (cicuta virosa). Fotó: Getty Images

Minden része mérgező

A gyilkos csomorika (cicuta virosa) az ernyősvirágzatúak rendjébe, ezen belül a zellerfélék családjába tartozó növényfaj, korábban vízibüröknek is nevezték - írja a Wikipédia. Észak-, Közép- és Dél-Európában, Ázsia mérsékelt övi területein, valamint Kanadában és Alaszkában is fellelhető.

Halálosan mérgező növények Magyarországon számos olyan növényt tartanak számon, amelyek halálosan mérgezőek. Vannak közöttük ismertebbek, de olyanok is, amelyekről kevesebb szó esik. Most sorra vesszük őket.

Gyöktörzse függőleges, gumósan megvastagodott, szára 50-150 centiméter magas. Levelei nagyok, a virágai 8-20 sugarú ernyőkben helyezkednek el, termése kerekded, bordázott, a hosszánál szélesebb. Többnyire vízben álló, évelő növény, kisebb-nagyobb tavak partján, nádasokban, magas sásosokban, dagadólápokon nő. A virágzási ideje júliustól szeptember végéig tart. Minden része, de elsősorban kellemes, zellerillatú, édes ízű gyöktörzse erősen mérgező cikutoxint tartalmaz. Védett növény, eszmei értéke ötezer forint.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: