Rekordközeli meleget hozott az április

Az idei volt az eddig mért két legmelegebb április egyike a világon az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) mérései szerint.

Kóros-e, ha félünk a klímaváltozástól? Részletek itt.

Áprilisban a levegő hőmérséklete globálisan 0,7 Celsius-fokkal volt magasabb az 1981 és 2010 közötti áprilisi átlagnál. Eközben csupán statisztikailag jelentéktelen mértékben, 0,01 fokkal maradt el a 2016 áprilisában mért rekordértéktől.

Az idei volt az eddig mért második legmelegebb április
Az idei volt az eddig mért második legmelegebb április

Európa nyugati részén több országban is jóval az átlag feletti, míg a kontinens északkeleti területein az átlag alatti hőmérsékletet mértek. Szibéria nagy részén, Grönland északi vidékén, az Antarktisz néhány területén és az alaszkai partoknál az átlagnál sokkal melegebb volt idén áprilisban. Mexikóban, Afrika középső és északnyugati területein, valamint Nyugat-Ausztráliában szintén jóval az átlag fölötti hőmérsékletet mértek. Az átlagnál jelentősen hidegebb volt Kanada középső vidékén, míg Dél- és Délkelet-Ázsia egyes területein a szokásosnál kicsit hűvösebbet mértek.

Mint azt korábban megírtuk, ugyancsak a C3S mérései alapján a 2019-es év volt a legmelegebb év Európában a rendszeres mérések kezdete óta. A sarkvidéki területek hőmérséklete például csaknem egy egész Celsius-fokkal meghaladta a szokásos értéket. Az eddigi adatok azt mutatják továbbá, hogy a felmelegedés idén is folytatódik a kontinensen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: