Legyekből készülhet a környezetbarát műanyag

A fekete katonalégyből készített műanyag környezetbarát lenne, ráadásul az állatot - sok más rovarral ellentétben - az élelmiszeripar sem hasznosítja.

Világszerte innovatív megoldásokkal rukkolnak elő az egyre nagyobb gondot okozó műanyaghulladék kezelésére. Amerikai kutatók egy különös javaslattal álltak elő: szerintük az elpusztult legyek felhasználásával környezetbarát, lebomló műanyag készíthető - írja a The Guardian.

Elméletileg számos dologból készíthető már műanyag (például cukornádból vagy akár fából is), ezeket azonban számos más módon is hasznosítják már, és nem lehet belőlük költséghatékony módon biológiailag lebomló polimereket előállítani. Karen Wooley, a Texasi A&M Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint egy kollégája vetette fel, hogy próbálják meg felhasználni a fekete katonalegyek tenyésztése során visszamaradt szerves hulladékot. A legyek lárvái fehérjéket és egyéb tápláló vegyületeket tartalmaznak, ezért állati takarmányozásra régóta használják, a kifejlett legyeket azonban semmilyen módon nem hasznosítják, ráadásul az állatok élettartama is igen rövid. Wooley csapata megpróbálta felhasználni az elpusztult állatok testét, hogy hasznos anyagokat állítson elő.

katonalégy
A fekete katonalégyből készített műanyag környezetbarát lenne. Fotó: Getty Images

A kutatók számára az egyik legértékesebb anyagnak a rovar külső, kemény vázát biztosító kitin bizonyult. Ennek felhasználásával először egy olyan anyagot sikerült létrehozni, amely súlyának 47-szeresét képes felszívni vízből mindössze egy perc alatt. A kutatók szerint ennek az anyagnak is fontos szerepe lehet az árvizektől és aszálytól egyszerre súlytott Texasban. A tudósok remélik, hogy hamarosan képesek lesznek bioműanyagokat, például polikarbonátokat és poliuretánokat előállítani a legyek testéből, ezek ugyanis természetes módon lebomló anyagok lennének, így nem növelnék a műanyagszennyezés mértékét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést, sőt átmenetileg be is borulhat az ég. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. A keleti harmadban az északi, északnyugati, az Alpokalján a délnyugati szelet kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra