Sokan azt hiszik, jól használják a naptejet

Az emberek egy része mindent megtesz, hogy megvédje bőrét a káros UV-sugárzástól, míg mások igyekeznek elbagatellizálni a napégést, mondván, a nyár velejárója. Megint mások odafigyelnek ugyan a fényvédelemre, de nem eléggé. Ehhez számos, napégéssel és fényvédőhasználattal kapcsolatos tévhit is hozzájárulhat.

Az emberek egy része úgy gondol a napégésre, mint egy apró “figyelmetlenségre”, ami nyáron, a nagy melegben természetes, és ugyan kellemetlen, fájdalmas, de gyorsan elmúlik és nem jár maradandó következményekkel. Ez azonban tévedés. A napégés – vagyis a UV-sugárzásnak való huzamosabb kitettség – roncsolja a bőr sejtjeit, szöveteit, ami számos későbbi probléma forrása lehet a korai bőröregedéstől kezdve a bőrrák kialakulásáig.

napégés, leégés, UV-sugárzás, fényvédő
Bőrünk nem felejt. Fotó: Getty Images

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) tavalyi felmérése rávilágított, hogy sokan nem védik magukat olyan hatékonyan a káros UV-sugárzásról, mint gondolják, illetve nincsenek tisztában a napégéssel járó hosszú távú kockázatokkal számol be  róla a Healthline. Az AAD statisztikája szerint a bőrrák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés az Egyesült Államokban. Magyarországon is az egyik legtöbbeket érintő ráktípus. Legismertebb és a halálozás szempontjából legveszélyesebb fajtája a melanoma, de sokaknál jelentkezik az áttéteket ritkán képző basalioma, és az elszarusodó laphámrák, a spinalioma is, ami viszont a környező nyirokcsomókra és a test egyéb részeire is átterjedhet.

Tévhitek és a valóság

A felméréshez az AAD több mint ezer amerikai felnőttet kérdezett meg, akik egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy sokat tesznek bőrük védelméért: a válaszadók 62 százaléka "kiváló" osztályzatot adott magának erre. Ugyanakkor kiderült, hogy sokan tévesen úgy vélik, ha már egyszer lebarnultak, nem kell félteniük bőrüket, mert nem tehet kárt benne az UV-sugárzás. "Nincs olyan, hogy biztonságos barnulás. Minden alkalommal, amikor lebarnulunk vagy leégünk, a bőrünkben lévő pigmentsejtek, a melanociták DNS-e is károsodik” – nyilatkozta a Healthline-nak Mark D. Kaufmann, az AAD elnöke. Vagyis aki már lebarnult, annak is figyelnie kell a fényvédelemre, amikor direkt sugárzásnak teszi ki a bőrét.

"Az is tévhit, hogy a sötétebb bőrű embereknek nincs szükségük fényvédelemre. Náluk is kialakulhat bőrrák, és kialakulhat a sok napozással összefüggésbe hozható, idő előtti bőröregedés" – tette hozzá Elizabeth Bahar Houshmand amerikai bőrgyógyász. Mint mondta: sokan azt hiszik, hogy csak az UVB-sugárzás káros, mert ez okozza a leégést és hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához. Ám az UVA-sugárzás is rejt veszélyeket, mivel a bőrsejtekig jutva oxidatív stresszt idéz elő, ami elősegíti a korai bőröregedést.  

Az amerikai felmérés eredményei azt is világossá tették, hogy a fényvédőkkel kapcsolatban is számos tévhit él a köztudatban. A résztvevők 67 százaléka nyilatkozta, hogy az SPF 30-as fényvédő  kétszer akkora védelmet nyújt a leégéssel szemben, mint az SPF 15-ös. A fényvédő faktor (SPF) egy arányszám, ami azt jelzi, hogy adott faktorszámú fényvédő használatával mennyivel több időt tölthetünk a napon anélkül, hogy leégnénk. Az SPF 15-ös fényvédő az UV-sugarak 93 százalékát képes blokkolni, míg az SPF 30-as a 97 százalékát. A félmérésben részt vevők 43 százaléka bevallotta: nem tudta, hogy az árnyékolás véd az UV-sugarak ellen. Emellett 65 százalék ismerte be: rendszeresen megfeledkezik róla, hogy idővel újra kenje magát. 

Hogyan védekezhetünk hatékonyan a napégés ellen?

Szakemberek szerint fontos, hogy mindig a bőrtípusunknak megfelelő  lehetőleg minél magasabb  faktorszámú fényvédőt használjuk. Ne feledkezzünk meg róla, hogyha izzadunk vagy vízbe megyünk, pár óránként kenjük újra magunkat. Ahogy arról sem, hogy a fényvédőt legalább 20-30 perccel a napramenetel előtt érdemes felvinni, ugyanis kell egy kis idő ahhoz, hogy beszívódjon vagy védőréteget képezhessen a bőr felszínén. A fényvédőt minden esetben gazdagon – szakemberek szerint legalább egy-két pingponglabdányi mennyiséget használva – alaposan és egyenletesen oszlassuk el a bőrön, ne maradjanak fehér foltok, mert ott kíméletlenül leéghet a bőr. Az érzékenyebb területeket – mint a fülek, az arc, a nyak, vagy a tarkó – se hagyjuk ki. A legmelegebb órákban, vagyis délelőtt 11 és délután 15 óra között lehetőség szerint ne menjünk a napra. Amennyiben ez elkerülhetetlen, viseljünk lenge, ám jól takaró, jól szellőző öltözéket, és ne feledkezzünk meg a kalapról és a napszemüvegről sem. 

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)