Még mindig sokan bedőlnek a kalcium „varázserejének”

Évtizedek óta makacsul tartja magát a tévhit, miszerint darázs- vagy méhcsípés esetén kalciumot kell adni az érintett személynek. Csakhogy a kalcium az esetek túlnyomó többségében semmit sem ér, a súlyos állapotú betegek helyzetén pedig még akár ronthat is.

Talán nincs is olyan ember, aki még ne hallotta volna, hogy darázs- vagy méhcsípés esetén kalciumot kell adni a csípés elszenvedőjének. „A kalcium azonban teljesen hatástalan mind a duzzanat, mind a viszketés csillapításában, sőt: alkalmazása következtében a beteg még rosszabb állapotba kerülhet” – hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

darázscsípés, méhcsípés, rovarcsípés, duzzanat, bőrpír, kalcium, tévhit
A kalcium a darázscsípéses esetek túlnyomó többségében semmit sem ér. Fotó: Getty Images

Mi az, ami valóban használ?

Az OGYÉI tájékoztatása szerint a méh- vagy darázscsípés helyén megjelenő bőrpír és duzzanat esetén jótékony hatású lehet a hideg borogatás. A viszketés enyhítésére pedig antihisztamint, szteroidot vagy mentolt tartalmazó kenőcsöt ajánlanak.

Óvatosan távolítsuk el a fullánkot!
A méh csak egyszer tud megcsípni minket, a fullánkja ugyanis az áldozatba ragad és kiszakad a szervezetéből. A fullánk azonban akár még egy percen keresztül is pumpálhatja magából a mérget az áldozat testébe, ezért nagyon fontos, hogy mielőbb eltávolítsák azt. A fullánkot próbáljuk meg úgy kihúzni, hogy közben ne nyomjuk össze, mert úgy csak még több mérget fecskendezhetünk magunkba.

Mit tegyünk anafilaxia esetén?

„Az emberek nagyjából két százaléka nagyon érzékenyen reagál a darázs- vagy méhcsípésre, és az allergiás reakció akár anafilaxiás sokkban is kicsúcsosodhat” – írta az OGYÉI. Az anafilaxia a rovarcsípést követően, akár néhány percen belül jelentkezhet, jellemző tünetei az alábbiak:

  • hirtelen kialakuló gyengeség,
  • zavartság,
  • sápadtság
  • erős szívdobogás,
  • mellkasi szorító érzés,
  • émelygés, hányinger.

Bizonyos esetekben légszomj, pánik, hasi görcs és székelési inger, illetve erős verejtékezés is kialakulhat. A tüneteket döntően erőteljes vérnyomás-csökkenéshez köthetőek, amely végül ájuláshoz, vagy akár szívmegálláshoz is vezethet. Emellett duzzanat, ödéma is kialakulhat – de nemcsak külsőleg, hanem akár a légutakban is, ez pedig fulladáshoz vezethet.

Ilyenkor szigorúan tilos a kalcium!

A fenti tüneteket észlelő beteghez azonnal mentőt kell hívni. Az elterjedt hiedelem ellenére azt is nagyon fontos megjegyezni, hogy az érintettnek nem szabad kalciumot adni. Az ugyanis még tovább csökkentheti a vérnyomást, így csak tovább ronthatunk a bajbajutott személy állapotán.

Az anafilaxia kezelésének egyetlen lehetősége az OGYÉI szerint az önbelövő adrenalininjekció használata. Ezt mélyen a combizomzatba kell beadni, mert így tudja a leghatékonyabban kifejteni a hatását. „Fontos tudnivaló, hogy az öninjekció működésbe lépését követően a tűt csak 8-10 másodperc után szabad kihúzni” – figyelmezettek a szakemberek.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: