Az anafilaxia jelei

Egy ételallergiás élete nem könnyű, hiszen a megfelelő diéta betartása különösen nagy odafigyelést igényel. Nehezíti a helyzetet, ha az érintett gyermek. Mit tehetünk, ha a legsúlyosabb allergiás reakciót produkálja?

A nutritív allergia, vagy hétköznapi kifejezéssel az ételallergia egy olyan gyűjtőfogalom, amely a különböző élelmiszerek által kiváltott adott kóros immunválasz következtében kialakuló reakciók (tünetek) széles skálájának leírására szolgál. Ideértjük az allergiás reakciókon túl például az enzimhiányból adódó mellékhatásokat, a farmakológiai reakciókat és egyéb, olyan egyénre jellemző tüneteket, amelyek nem illenek bele az eddigi felsorolásba. Éppen emiatt is fontos megjegyezni, hogy bár általában egy kalap alá veszik, az ételallergia és az ételintolerancia nem teljesen ugyanaz. Részletek itt.

Egy falat is súlyos tüneteket okozhat egy ételallergiásnál. A legsúlyosabb allergiás reakció életveszélyes is lehet, ezért nem árt, ha ismerjük az anafilaxia tüneteit és ellátását - véli Dr. Balogh Ádám, a Budai Allergiaközpont specialistája.

Allergének mindenhol

Ha gyermekünk diagnosztizált ételallergiás, akkor a továbbiakban kerülnie kell azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, amelyek a tüneteit okozzák. A diéta betartása nagy odafigyelést igényel a beteg és a környezete részéről is, hiszen számos készen kapható élelmiszer tartalmazza a leggyakoribb allergéneket - a tejet, a tojást, a búzát, a földimogyorót vagy a szóját.

étel, táplálkozás, allergia, ételallergia, allergiás reakció,
Nagy odafigyeléssel elkerülhető a súlyos allergiás reakciók kialakulása. Forrás: 123rf

Ha az allergiás gyermek véletlenül fogyaszt ezek valamelyikéből, akkor - az elfogyasztott mennyiségtől függetlenül - allergiás tünetei jelentkeznek. Hogy milyen mennyiségű étel okoz panaszokat, egyénenként változó. A tünetek lehetnek enyhébbek vagy súlyosak.

Mit tegyünk, ha enyhe allergiás tünetek jelentkeznek? Ilyen esetben maradjunk végig a gyermek mellett, és figyeljük az állapotát. Ha nem változik, az allergiás tünetekre adhatunk szájon át antihisztamint.

Enyhe allergiás tünet lehet:

 • arc-, ajak- vagy szemduzzanat
 • viszkető érzés az ajkakon, szájban
 • csalánkiütés, viszketéssel járó egyéb bőrkiütés
 • hányinger, hasifájdalomvagy rossz közérzet

Az anafilaxia jelei

Súlyos tünetek jelentkezésekor beszélünk anafilaxiáról. A World Allergy Organization meghatározása alapján ez a hirtelen - az étel elfogyasztását követő néhány óra alatt - kialakuló rosszullét.

A következő tünetekről ismerhető fel:

 • duzzadt (ödémás) nyelv, nyelési nehezítettség, rekedt hang vagy folyamatos köhögés
 • légzési problémák (nehézlégzés, sípoló légzés, folyamatos köhögés)
 • alacsony vérnyomás, sápadtság, ájulás

Időnként a hirtelen jelentkező csalánkiütés és az állandósult gasztrointesztinális tünetek (görcsös hasi fájdalom, hányás) jelenléte is utalhat anafilaxiára.

Mit tegyünk anafilaxia esetén?

Amennyiben a gyermek vélhetően allergént tartalmazó ételt fogyasztott, és a tünetek alapján anafilaxiára gondolunk, a következőt tegyük:

 • fektessük le, de ha a légzés így nehezére esik, akkor inkább ültessük
 • amennyiben elérhető, használjuk az önbelövős adrenalintollat (epinefrint)
 • amennyiben az epinefrin nem elérhető, azonnal hívjunk sürgősségi ellátást
 • ha az ételallergiás gyermek asztmás is, akkor az asztmaroham-oldó inhalátort is alkalmazzuk
 • hívjunk sürgősségi ellátást a beteg részére (minden esetben, ha anafliaxiára gondolunk)

Nem minden ételallergia okoz anafilaxiát!

"Az allergének több komponensből állnak, és az egyes összetevők eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ma már lehetőségünk van az allergéneket egészében és a komponenseiket is együtt, egy teszttel vizsgálni - erre alkalmasak a multiplex allergia tesztek" - magyarázza Dr. Balogh Ádám. Ez azért jó lehetőség, mert ha a gyermek egy vagy több ételre is allergiás, akkor egy vérvétellel lehet az összes vizsgálatot elvégezni.

A multiplex allergiatesztekkel ki lehet mutatni, hogy melyik komponens okozza az allergiát, és ez alapján időnként arra is lehet következtetni, hogy mennyire magas az anafilaxia kockázata a gyermeknél. Felkészülhetünk továbbá arra, hogy mekkora rizikót jelenthet a "nyomokban tartalmazhat" felirattal ellátott késztermékek fogyasztása.

Fontos! Az ételallergiát diagnosztizáló orvos minden esetben elkészíti azt az akciótervet, amely személyre szabottan tartalmazza a tennivalók leírását és a beadandó gyógyszerek nevét, illetve azt is, hogy milyen esetben van szükség sürgősségi ellátásra.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: