Koronavírus: ezért baj, ha valaki tagadja a létezését

A valóság elutasítása az egészséget, az anyagi helyzetet és a szociális kapcsolatokat egyaránt rontja - derült ki egy nemrégiben publikált kutatás eredményeiből. A szakemberek 9 hónapon keresztül vizsgálták, hogy a koronavírus létezéséhez való hozzáállás miképpen befolyásolja az emberek életét.

2020 áprilisa és decembere között végzett kutatást Hollandiában a Cambridge-i Egyetem. A vizsgálatba mintegy 5700 ember vontak be. Arra voltak kíváncsiak, hogy a járványtagadók nagyobb eséllyel betegszenek-e meg, mint azok, akik elfogadják az új típusú koronavírus létezését és fegyelmezetten betartják a megelőző intézkedéseket. Eredményeiket nemrég, október közepén publikálták.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
A tények elutasítása komoly hatással lehet az egészségünkre és kapcsolatainkra.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

A járványtagadás következményei

Ez a kutatás a korábbiaktól eltérően nemcsak a járványtagadó emberek általános viselkedését vizsgálta meg, hanem arra is kitért, hogy konkrétan hogyan hat az egészségre és az életkörülményekre az, ha valaki elutasítja a tényeket. A szakemberek azt látták, hogy azoknak, akik elhiszik a koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket, egészségügyi és társadalmi következményekkel is számolniuk kell.

Aggódnak a delta variáns gyors terjedése miatt a hazai szakemberek. Szerintük már nem elég az oltás, maszk és távolságtartás is kellene.

A vírusszkeptikusok a járvány korai szakaszában egyáltalán nem vették komolyan a védekezéssel kapcsolatos ajánlásokat, a tiltás ellenére is gyakran rendeztek nagyobb létszámú összejöveteleket, sűrűbben megfordultak tömegben és zsúfolt helyeken, a maszkviselésben pedig közel sem voltak olyan következetesek és fegyelmezettek, mint azok, akik komolyan vették a veszélyhelyzetet. Ezek miatt azonban nemcsak egészségüket tették ki nagy kockázatnak, hanem környezetük egy részét is eltaszították ezzel a viselkedéssel.

Sokan állásukat is elvesztették

A járványtagadásnak azonban nemcsak egészségügyi és szociális, hanem anyagi következményei is voltak. A szkeptikusok körében ugyanis jóval többen vesztették el a munkájukat a koronavírus-járvány idején, mint azok között, akik fel- és elismerték a koronavírus okozta kockázatokat.

Nagyon sok egészségügyi dolgozó halhatott meg eddig a COVID-19 következtében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra