Koronavírus: ezért baj, ha valaki tagadja a létezését

A valóság elutasítása az egészséget, az anyagi helyzetet és a szociális kapcsolatokat egyaránt rontja - derült ki egy nemrégiben publikált kutatás eredményeiből. A szakemberek 9 hónapon keresztül vizsgálták, hogy a koronavírus létezéséhez való hozzáállás miképpen befolyásolja az emberek életét.

2020 áprilisa és decembere között végzett kutatást Hollandiában a Cambridge-i Egyetem. A vizsgálatba mintegy 5700 ember vontak be. Arra voltak kíváncsiak, hogy a járványtagadók nagyobb eséllyel betegszenek-e meg, mint azok, akik elfogadják az új típusú koronavírus létezését és fegyelmezetten betartják a megelőző intézkedéseket. Eredményeiket nemrég, október közepén publikálták.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
A tények elutasítása komoly hatással lehet az egészségünkre és kapcsolatainkra.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

A járványtagadás következményei

Ez a kutatás a korábbiaktól eltérően nemcsak a járványtagadó emberek általános viselkedését vizsgálta meg, hanem arra is kitért, hogy konkrétan hogyan hat az egészségre és az életkörülményekre az, ha valaki elutasítja a tényeket. A szakemberek azt látták, hogy azoknak, akik elhiszik a koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket, egészségügyi és társadalmi következményekkel is számolniuk kell.

Aggódnak a delta variáns gyors terjedése miatt a hazai szakemberek. Szerintük már nem elég az oltás, maszk és távolságtartás is kellene.

A vírusszkeptikusok a járvány korai szakaszában egyáltalán nem vették komolyan a védekezéssel kapcsolatos ajánlásokat, a tiltás ellenére is gyakran rendeztek nagyobb létszámú összejöveteleket, sűrűbben megfordultak tömegben és zsúfolt helyeken, a maszkviselésben pedig közel sem voltak olyan következetesek és fegyelmezettek, mint azok, akik komolyan vették a veszélyhelyzetet. Ezek miatt azonban nemcsak egészségüket tették ki nagy kockázatnak, hanem környezetük egy részét is eltaszították ezzel a viselkedéssel.

Sokan állásukat is elvesztették

A járványtagadásnak azonban nemcsak egészségügyi és szociális, hanem anyagi következményei is voltak. A szkeptikusok körében ugyanis jóval többen vesztették el a munkájukat a koronavírus-járvány idején, mint azok között, akik fel- és elismerték a koronavírus okozta kockázatokat.

Nagyon sok egészségügyi dolgozó halhatott meg eddig a COVID-19 következtében.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: