Covid-19

Betegségleírások

Kapcsolódó betegségek

Kapcsolódó videók

Vizsgálatok, gyógymódok

Gyakori kérdések a COVID-19 elleni emlékeztető oltásokról

A COVID-19 elleni emlékeztető oltások fontos szerepet töltenek be a járvány elleni védekezésben. Az oltások kapcsán azonban többféle kérdés is felmerülhet a lakosság körében. Lássuk, melyek a leggyakoribbak.

Betegségek

Tünetek, amelyek COVID-19-re utalnak

Milyen panaszok fellépése esetén gyanakodjunk koronavírus-fertőzésre? Mitől függ, hogy kinél válik súlyos lefolyásúvá a COVID-19? A témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Dr. Várdi Visy Katalin tüdőgyógyász főorvos foglalta össze.

Vizsgálatok, gyógymódok

Koronavírus: így működnek az oltások

Világszerte elkezdődött az emberek beoltása az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen. Mit várhatunk a vakcináktól? Kell-e aggódni az esetleges mellékhatások miatt? Minderről dr. Várdi Visy Katalin tüdőgyógyász főorvos foglalta össze a legfőbb tudnivalókat.

Veszélyben

Így terjed a koronavírus

Megfelelő óvintézkedések nélkül az új koronavírus okozta megbetegedések száma rövid idő alatt ugrászerűen megugorhat. Mindez pedig komoly terhet róna az egészségügyi ellátórendszerre.

Vizsgálatok, gyógymódok

Hogyan zajlik a koronavírus-tesztelés?

Az új típusú koronavírus-fertőzés kimutatására többféle vizsgálatot is alkalmaznak. Dr. Várdi Visy Katalin tüdőgyógyász, szomnológus, rehabilitátor az egyes módszerek közötti különbséget, illetve azok jelentőségét foglalta össze.

Betegségek

Beteghang: "a bizonytalanság rosszabb volt, mint a COVID"

Török Ádám videós újságíró is egyike azon emberek rohamosan növekvő táborának, akiket megbetegített Magyarországon az új típusú koronavírus-fertőzés. Őszintén mesélt tapasztalatairól a vele készült interjúban, beleértve a COVID-19 miatt átélt testi panaszokat, illetve a házi karanténnal kapcsolatos viszontagságokat.

Lélek és elme

Mi az a COVID-bullying?

A pandémia beköszöntével újabb elemmel bővült a kortárs bántalmazás a gyermekközösségekben: társaik kiközösítik, csúfolják azokat a gyerekeket, akik koronavírus-fertőzésen esetek át. Hogyan lehet úgy a szülők, mint a tanárok, nevelők részéről fellépni a jelenség ellen? A témáról dr. Tanyi Zsuzsanna gyermekpszichológus foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

Veszélyben

Hogyan lehet biztonságos a karácsony?

Idén karácsonykor muszáj figyelmet fordítanunk a koronavírus elleni védekezésre. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a szeretteinkkel való találkozás során minél kisebb legyen a fertőzés kockázata? A témáról dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász főorvos foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

Vizsgálatok, gyógymódok

Mit mutatnak meg a koronavírustesztek?

Mára több tesztelési eljárás is elérhető az új típusú koronavírus-fertőzés kimutatására. Hogy ezek között pontosan mi a különbség, mennyiben tér el egymástól a működésük, arról dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász főorvos foglalta össze a legalapvetőbb tudnivalókat.

Gyógyszerkereső

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -1 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Késő estére 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.