Koronavírus: ennyi háziorvos tagadja meg az oltások beadását

Több mint ötezer háziorvos vesz részt a hazai oltási programban, miközben 10 alatt van azoknak a szakembereknek a száma, akik elvi okokból tagadják meg a vakcinák beadását - mondta el a Magyar Nemzetnek Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője.

Keményen büntetik a nem oltó háziorvost - részletek!

"Néhány kivételtől eltekintve a háziorvosok remekül helytállnak az oltási program jelentette óriási kihívásban. Több mint ötezer kolléga vesz részt a feladat végrehajtásában, és húsz alatt van azok száma, akik nem végeznek oltási tevékenységet. Az ő esetükben sem mindig a vakcinaellenesség vagy a vírustagadás áll a háttérben, hanem például infrastrukturális problémák. Azon háziorvosok száma, akik elvi okokból nem oltanak, tíz alá tehető" - mondta Békássy Szabolcs a lap szombati számában megjelent interjúban, hangsúlyozva, hogy az országos oltási munkacsoport már keresi a megoldást arra, hogy az ezekhez a praxisokhoz tartozó páciensek se maradjanak védőoltás nélkül. Az egyik terv szerint e körzetekben, elsőként Nógrád megyében a Magyar Honvédség oltóbuszai vennének részt a vakcinációban.

koronavírus COVID-19 háziorvos oltás vakcina
koronavírus COVID-19 háziorvos oltás vakcina

A szakember arra is kitért, hogy az orosz és kínai vakcinák elfogadottsága a lakosság körében napról napra nő, és a néhány napig tartó bizonytalanság után az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos felhők is eloszlottak.

Online oltásszervező programon dolgoznak

Békássy Szabolcs szerint jelenleg elegendő számú oltópont van kijelölve, az önkormányzatok most azzal tudnak segíteni, ha az adminisztratív feladatokban, például az oltakozni vágyók oltópontokra szervezésében nyújtanak támogatást a háziorvosoknak. Megemlítette, hogy kidolgozás alatt áll egy online oltásszervező program, amelynek segítségével az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (EESZT) egy automatizmus útján tudnak majd a kollégák időpontot foglalni a pácienseknek.

A háziorvos kiemelte: az alapellátásban dolgozóknak most arra kell törekedniük, hogy a frissen diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek minél többen az otthonukban jussanak hozzá megfelelő terápiákhoz. Ahhoz azonban, hogy a gyógyszeres terápiák valóban hatékonyak legyenek, az is szükséges, hogy a COVID-fertőzést időben felfedezzék. Ezért rendkívül fontos, hogy ha valaki a jellemző tüneteket észleli magán, akkor azonnal konzultáljon telefonon a háziorvosával. Ha pedig több napja tartó csillapíthatatlan láz, nehézlégzés vagy fulladás jelentkezik, haladéktalanul mentőt kell hívni, mert ebben az esetben feltételezhető, hogy a háttérben mártüdőgyulladásáll - hangsúlyozta Békássy Szabolcs.

Szájon át bevehető, koronavírus elleni védettséget nyújtó gyógyszert tesztelnek Izraelben. Erről a témáról bővebben ide kattintva olvashat korábban megjelent cikkünkben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő