Jelek, amelyek vérrögre figyelmeztetnek

A vérrög sejtek és fehérje felhalmozódásából alakul ki, és segít megállítani a vérzést. Általában a gyógyulási folyamat közben felszívódik, de ha nem, vagy olyankor keletkezik, amikor nincsen rá szükség, akár teljesen is elzárhat egy-egy véreret.

Egy váratlanul kialakuló vérrög komoly egészségügyi problémákhoz, extrém esetben pedig akár halálhoz is vezethet. Ha vénában alakul ki, akkor fájdalmat, duzzanatot tapasztalhatunk. Ha mélyen a testben helyezkedik el, akkor mélyvénás trombózisról beszélünk. Ha egy artériában alakul ki vérrög, akkor stroke-ot vagy szívrohamot is okozhat, ha pedig a tüdőben, akkor tüdőembóliát, ami szintén orvosi vészhelyzetnek számít.

A gyenge vérkeringés jelei Keringési rendszerünk egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonyan tud oxigén és tápanyag jutni a sejtjeinkhez. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa arról beszélt, hogy milyen jelek érzékelésekor érdemes kivizsgáltatni magunkat. Kattintson a részletekért!

Kiket veszélyeztet a vérrög?

Akkor is kialakulhat vérrög, ha csonttörést szenvedünk, és nagyon súlyos izomhúzódásunk lesz. Néha azonban nem derül ki, hogy mi volt a valódi ok. A kialakulás rizikóját növeli, ha éppen valamilyen műtétből lábadozunk, túl sokat ülünk repülőn vagy kerekesszékben. Nagyobb az esélye a vérrög kialakulására annak, aki elhízott vagy túlsúlyos, aki cukorbeteg, vagy magas a koleszterinszintje, illetve a 60 év feletti korosztály is fokozottan veszélyeztetett.

Ha az alsó lábszár megduzzad, az mélyvénás trombózisra utalhat
Ha az alsó lábszár megduzzad, akkor ez mélyvénás trombózisra utalhat

Ha egy vérrög lelassítja, esetleg le is állítja a vérkeringést, az érben a vérfelhalmozódás duzzanatot okozhat. Ha az alsó lábszárban tapasztalunk ilyesmit, akkor ez gyakran utal mélyvénás trombózisra. Nem ritka, hogy a rög felszívódása után is megmarad a duzzanat és afájdalomaz erek sérülésének köszönhetően.

A bőr vörösödése is tünet lehet

Tünet lehet még, hogy a rögösödés környékén a bőr vöröses, illetve kékes árnyalatúvá válik, és az erek sérülése miatt ez akár hosszabb ideig is megmaradhat. A tüdőembólia hatására a bőr sápadttá, kékessé válhat, és egyúttal hirtelen fellépő, igen erős mellkasi fájdalmat is tapasztalhatunk. A fájdalom általában azon a területen érezhető, ahol a vérrög kialakult. Ha légzési nehézséget is tapasztalunk, vegyük komolyan, mert a tüdőben, illetve a szívben kialakult vérrög jelenlétére utalhat.

Forrás: webmd.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)