A Duna hordaléka és a fertőtlenítő szerek is ártalmasak lehetnek

A Római-parton a magas vízszint miatt leállították az áramszolgáltatást, ezért a helyi csatornarendszer szivattyúi sem működnek. A sétányokon, játszótereken is lehet szennyvíz, így nő a fertőzésveszély kockázata.

Jelentős közegészségügyi kihívást is jelent a dunai árvíz. Az áradás miatti vízkárok megelőzése és elhárítása mellett több figyelmet kell fordítani a vízben található szennyeződések és kórokozók okozta fertőzések elleni védekezésre. A probléma különösen azokon a partszakaszokon jellemző, ahol nem épült ki a megfelelő védvonal. A méltán közkedvelt Római-parton az árvíz levonulása után idén is nagy mennyiségű hordalék eltakarítására és költséges fertőtlenítési munkákra kell felkészülni - hívja fel a figyelmet a Római partért Egyesület.
Kritikus szintet jelent a római-parti árvízi védekezésben a 750 centiméteres vízállás. Ennél a magasságnál a villamos művek szakemberei megszüntették az áramszolgáltatást, ennek következtében a helyi csatornarendszert működtető átemelő szivattyúk leálltak. Az átemelés megszűnésével a parthoz közeli, elöntött ingatlanok emésztőgödreiből és a csatornarendszerből a folyó vize kimossa a szennyvizet, amely akadálytalanul terülhet el a környéken, végigzúdulva többek között a sétányokon, játszótereken, a kerékpárúton és az elöntött vendéglátóhelyek teraszain.

A Duna hordaléka önmagában is szennyeződést okoz a parton (árvíz esetén a folyó felsőbb szakaszain fekvő települések kommunális hulladéka és egyéb szennyeződések is belekerülhetnek), a csatornák tartalma azonban drasztikusan megnöveli a közegészségügyi kockázatot.Korábbi árvizek után az ÁNTSZ által vizsgált víz- és talajmintákban több különböző baktérium - egyebek mellett coliform, fekália coliform, enterococcus és pseudomonas aeruginosa - koncentrációja is az egészségre veszélyes érték többszörösét mutatta. A kórokozók tehát mind az árhullám idején, mind annak levonulása után komoly veszélyt jelentenek a környéken élő, dolgozó, vagy ide látogató emberekre. A fertőtlenítés ezen felül minden alkalommal tetemes összeget emészt fel, továbbá a visszamaradt iszapos közeg ideális a szúnyogok elszaporodásához is.

A fertőtlenítő szerek a vízi élővilágot, a növényzetet és az emberi szervezetet is súlyosan károsítják, ezekre mégis szükség van az esetleges járványok és olyan fertőzési lehetőségek elkerülésére, mint a szalmonella, hepatitis A és a calicivírus.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag