Szúnyogok is terjeszthetik a koronavírust?

A koronavírus-járvány kitörése óta fel-felmerül a kérdés, hogy a SARS-CoV-2-t vajon elkaphatjuk-e a szúnyogok közvetítésével. Mutatjuk, mi mindennek kell megvalósulnia ahhoz, hogy egy szúnyog vírushordozóvá és terjesztővé válhasson.

Mivel számos, súlyos betegséget okozó vírus – például a Zika, a dengue, a nyugat-nílusi, vagy a chikungunya – főleg az ezeket hordozó szúnyogok csípése révén terjed, kézenfekvőnek tűnik a kérdés, hogy vajon a SARS-CoV-2 vírust is elkaphatjuk-e a kis vérszívók közvetítésével. A Medical News Today témával foglalkozó cikkében szakértők segítségével ennek igyekezett utánajárni. A kérdés azért is aktuális, mert a jelenlegi tapasztalatok szerint a folyamatosan és gyorsan mutálódó új koronavírus egy ideig még biztos velünk marad.

koronavírus, szúnyogcsípés
A szúnyogcsípés akkor is kellemetlen, ha nem lesz tartós egészségügyi következménye, ezért nem árt a megelőzés. Fotó: Getty Images

Szakemberek szerint egyelőre nincs ok aggodalomra

“Nincs bizonyíték rá, hogy a szúnyogok képesek lennének hordozni és továbbadni a SARS-CoV-2 vírust" – nyilatkozta a lapnak Daniel Markowski, az Amerikai Szúnyogirtó Szövetség technikai tanácsadója. Annak, hogy ez megtörténhessen, több feltétele is van. Először is a szúnyognak olyan, új koronavírussal megfertőződött gazdaszervezetet kell találnia, melynek a vérében elég vírusrészecske kering ahhoz, hogy abban a minimális mennyiségben is megjelenhessenek, amit a szúnyog kiszív. Ha ez megtörténik, a vírusnak még át kell haladnia a rovar bélrendszerén, amelyben a – miénkhez hasonlóan – immunválaszok egész sorával szembesül. Ha ezt az akadályt is sikerrel veszi és életben marad, szaporodnia kell, majd a középbél falán található receptorokhoz kötődni, és átjutni a szúnyog testüregébe, ahol – kijátszva az immunrendszert – utat kell találnia a rovar mirigyeihez – magyarázta Markowski.

Ezt a hosszú és bonyolult utat járják be a már említett, szúnyogok által terjesztett vírusok is, hogy eljussanak egyik gazdatestből a másikba. Csakhogy erre – ahogy azt a szakember is hangsúlyozta – egyelőre nem sok vírus képes. Ezért van az, hogy például az influenza, az új koronavírus és a majomhimlő nem terjed szúnyogok közvetítésével.

A SARS-CoV-2 vírus sem mindenható  

Egy 2022 júliusában közzétett tanulmány megerősítette, hogy a SARS-CoV-2 vírus még szélsőséges körülmények között sem képes szúnyogokban szaporodni. Emiatt a szúnyogok még akkor sem lennének képesek átadni a vírust az embernek, ha SARS-CoV-2 vírussal fertőzött vérrel táplálkoznak.

"A koronavírusok valamilyen oknál fogva nem fertőzik meg a szúnyogokat vagy más ízeltlábúakat" – számolt be róla Stephen Higgs, a Kansasi Állami Egyetem Biobiztonsági Kutatóintézetének alelnöke, a tanulmány egyik szerzője. Ahhoz, hogy erről megbizonyosodjon, kutatócsapatának tagjaival SARS-CoV-2 vírust fecskendezett szúnyogokba. Ezzel a módszerrel ugyanis néha olyan vírussal is meg lehet fertőzni egy rezisztens szúnyogot, ami normál esetben nem fertőzné meg. A SARS-COV-2 vírus még így sem szaporodott el a szúnyogokban" – összegezte a kutatás eredményét Higgs. Hozzátette: nem lát esélyt rá, hogy a jövőben esetlegesen felbukkanó koronavírus-változatok erre képesek lehetnek. Mint mondta: ez a vírus mutálódás közben nem változik olyan irányba, hogy képes legyen megfertőzni egy szúnyogot.

Daniel Markowski ennél egy kicsit óvatosabban fogalmazott. Véleménye szerint nem lehet teljesen kizárni annak esélyét, hogy a szúnyogok a SARS-COV-2 vírus hordozójává válnak, de mivel ehhez nagy számú mutációra lenne szükség, statisztikailag valószínűtlennek tartja. Hozzátette: ha ez lehetséges lenne, a kutatók már régen észrevették volna más, szúnyogok révén nem terjedő vírusok esetében is a változást, vagyis hogy a kis vérszívók közvetítésével is megfertőzhetik az embert.

A legjobb megoldás a védekezés

Ahogy arról korábban írtunk, több, mint 3500 szúnyogfaj létezik, de ezeknek csak egy része – és közülük is csak a nőstények – szívja az ember vérét. A leghatékonyabban úgy védekezhetünk a csípések ellen, ha valamilyen, speciálisan e célra kifejlesztett készítménnyel fújjuk be magunkat. A szúnyogriasztó szerek használata mellett az is segíthet, ha testünk nem marad fedetlen, amikor szúnyoglakta területre tévedünk: a hosszú ujjú felső, a hosszú nadrág, a sapka, valamint a zárt cipő nyújthat némi védelmet a kis várszívók ellen. Bár a kitartóbb egyedek szúró szájszervükkel képesek áthatolni a vékony textílián is. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: