Így terjedt el a Zika-vírus

Az elmúlt években komoly riadalmat okozó Zika-vírus járványos terjedését modellezték a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) matematikusai.

A Zika-vírust 1947-ben fedezték fel Ugandában. Mivel hasonlít más lázas betegségekhez, sokáig nem is gondolták a tudósok, hogy egy új kórokozóról van szó. A vírust a kereskedők és az utazók vitték először az amerikai kontinensre, majd a Csendes-óceáni szigetvilágba. A Zika-vírust többfajta, trópusi klímán élő szúnyog hordozza, így leggyakrabban szúnyogcsípéssel, ritka esetekben pedig vérátömlesztéssel vagy szexuális úton terjed.

Zika-vírus, Zika-járvány, vírus terjedése, fertőző betegség
Zika-vírus, Zika-járvány, vírus terjedése, fertőző betegség

A Zika-vírus veszélyei

A vírus okoztalázönmagában nem súlyos betegség. A betegség tünetei hasonlítanak az influenzáéhoz, és a betegek jellemzően néhány nap alatt meggyógyulnak. A kórokozó azonban óriási veszélyt jelent a magzatokra. A terhesség első hónapjaiban megfertőződött anyák ugyanis átadhatják a magzatnak vírust, amely komoly fejlődési rendellenességet okozhat. A Zika-vírussal fertőzött csecsemők súlyos mentális problémákkal jöhetnek világra, és fizikailag is alulfejlettek lehetnek.

Az emberiség történetének leghalálosabb járványairól korábbi cikkünkben olvashat!

A Zika terjedésének leírására az SZTE matematikusai - Dénes Attila, Mahmoud Ibrahim, Lillian Oluoch, Tekeli Miklós és Tekeli Tamás - új modellt alkottak meg. A kutatók Costa Ricában és Suriname-ban gyűjtött adatokkal dolgoztak. A módszer újdonsága, hogy a szegedi szakemberek időfüggő paraméterekkel számoltak. Az új modell nemcsak egyesíti magában a Zika-vírus terjedésében szerepet játszó, korábbi modellekben is megjelenő fontos tényezőket - mint a kétféle terjedési módot, a tünetmentes hordozók szerepét vagy hogy a fertőzöttek gyógyulásuk után is továbbadhatják a betegséget nemi úton -, hanem a korábbi modellekkel ellentétben figyelembe veszi azt is, hogy több paraméter (például a moszkitók szaporodási rátája) az évszakokkal összhangban periodikusan váltakozik.

"Az új modell segítségével egyrészt pontosabb előrejelzés adható a járvány terjedésére, másrészt azt is megmagyarázható, hogyan alakulhatott eltérő módon a járvány a különböző országokban. Bizonyos helyeken egy járványkitörés volt, máshol viszont két vagy három egymást követő évben is visszatért a láz" - magyarázta Dénes Attila, az SZTE TTIK Bolyai Intézetének tudományos munkatársa.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: