Így terjedt el a Zika-vírus

Az elmúlt években komoly riadalmat okozó Zika-vírus járványos terjedését modellezték a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) matematikusai.

A Zika-vírust 1947-ben fedezték fel Ugandában. Mivel hasonlít más lázas betegségekhez, sokáig nem is gondolták a tudósok, hogy egy új kórokozóról van szó. A vírust a kereskedők és az utazók vitték először az amerikai kontinensre, majd a Csendes-óceáni szigetvilágba. A Zika-vírust többfajta, trópusi klímán élő szúnyog hordozza, így leggyakrabban szúnyogcsípéssel, ritka esetekben pedig vérátömlesztéssel vagy szexuális úton terjed.

Zika-vírus, Zika-járvány, vírus terjedése, fertőző betegség
A kutatók Costa Ricában és Suriname-ban gyűjtött adatokkal dolgoztak. Fotó: iStock

A Zika-vírus veszélyei

A vírus okoztalázönmagában nem súlyos betegség. A betegség tünetei hasonlítanak az influenzáéhoz, és a betegek jellemzően néhány nap alatt meggyógyulnak. A kórokozó azonban óriási veszélyt jelent a magzatokra. A terhesség első hónapjaiban megfertőződött anyák ugyanis átadhatják a magzatnak vírust, amely komoly fejlődési rendellenességet okozhat. A Zika-vírussal fertőzött csecsemők súlyos mentális problémákkal jöhetnek világra, és fizikailag is alulfejlettek lehetnek.

Az emberiség történetének leghalálosabb járványairól korábbi cikkünkben olvashat!

A Zika terjedésének leírására az SZTE matematikusai - Dénes Attila, Mahmoud Ibrahim, Lillian Oluoch, Tekeli Miklós és Tekeli Tamás - új modellt alkottak meg. A kutatók Costa Ricában és Suriname-ban gyűjtött adatokkal dolgoztak. A módszer újdonsága, hogy a szegedi szakemberek időfüggő paraméterekkel számoltak. Az új modell nemcsak egyesíti magában a Zika-vírus terjedésében szerepet játszó, korábbi modellekben is megjelenő fontos tényezőket - mint a kétféle terjedési módot, a tünetmentes hordozók szerepét vagy hogy a fertőzöttek gyógyulásuk után is továbbadhatják a betegséget nemi úton -, hanem a korábbi modellekkel ellentétben figyelembe veszi azt is, hogy több paraméter (például a moszkitók szaporodási rátája) az évszakokkal összhangban periodikusan váltakozik.

"Az új modell segítségével egyrészt pontosabb előrejelzés adható a járvány terjedésére, másrészt azt is megmagyarázható, hogyan alakulhatott eltérő módon a járvány a különböző országokban. Bizonyos helyeken egy járványkitörés volt, máshol viszont két vagy három egymást követő évben is visszatért a láz" - magyarázta Dénes Attila, az SZTE TTIK Bolyai Intézetének tudományos munkatársa.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)