Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Nyugat-nílusi láz tünetei és kezelése

Mi a nyugat-nílusi láz?

A nyugat-nílusi láz szúnyogok által terjesztett betegség, emberről emberre nem terjed. Nagy arányban teljesen tünetmentes fertőzést okoz, csak a betegek kis százalékánál vált ki hőemelkedéssel járó, influenzaszerű tüneteket, még kisebb százalékban pedig idegrendszeri gyulladást, agyvelő- vagy agyhártyagyulladást. A súlyosság utóbbinál is nagyon széles skálán mozog: lehet egészen enyhe, de elhúzódó és nagyon ritkán életveszélyes állapot is. Hogy a fertőzés kinél banális és kinél súlyos, az immunrendszer állapota mellett az egyéni adottságokon, a genetikai háttéren is múlik.

Tünetek

A nyugat-nílusi láz előfordulása

A nyugat-nílusi láz ott gyakori, ahol sok a szúnyog, és értelemszerűen a melegebb hónapokban fordul elő. A fertőzés az észak-afrikai régióból terjedt el, neve is onnan ered, de a világon mindenhol előfordul. Jelenléte ismert a Balkánon, de észleltek nagyarányú jelenlétet Olaszországban is, és okozott már komoly járványt New Yorkban.
Hazai jelenléte először 2004-ben került a figyelem középpontjába: akkor egy stewardessnél igazolták a fertőzést egy idegrendszeri gyulladás hátterében. A betegség úgy került látótérbe, hogy a légikísérő Bukarestbe repült, ahol akkor már volt ilyen idegrendszeri gyulladást okozó járvány. Miután az Országos Epidemiológiai Központ a vírust a stewardessnél kimutatta, megnézték a lerakatban lévő vérmintákat is: akkor derült ki, hogy ellenanyaga azokban is nagy arányban jelen van. Ekkor lett egyértelmű, hogy a betegség Magyarországon is nagy számban előfordul, csak korábban ez nem volt ismert. A kórkép előfordulásáról megbízható hazai adatok ma sem állnak rendelkezésre, de a gyakorlatból ismert, hogy míg a kullancs okozta idegrendszeri gyulladások száma mostanában nagyon lecsökkent, addig a nyugat-nílusi vírus kiváltotta gyulladások száma nő. Emiatt kell gondolni a fertőzésre, ha valakinél vízparti nyaralás vagy sok szúnyogcsípés után erre emlékeztető tünetek jelentkeznek.

A nyugat-nílusi láz okai

A fertőzést szúnyogok terjesztik, emberről emberre nem adhatjuk át (csak az agyvíz fertőző). Emiatt a vírus nem okozhat olyan járványt, mint például az influenza, a bárányhimlő vagy a kanyaró.
A fogékonyságot a betegségre minden olyan állapot növeli, amely az immunrendszer gyengeségével jár. Ilyen lehet az idősebb életkor, a cukorbetegség, vagy éppen a HIV-fertőzöttség. Ezek súlyosbíthatják is a kórképet.

A nyugat-nílusi láz tünetei

A fertőzés jellemzően tünetmentes, még influenzaszerű panaszok is csak ritkán jelentkeznek miatta. Ha mégis, akkor hőemelkedés és láz, izomfájdalom, hányinger és hányás, fejfájás lehet a tünet. Ehhez az esetek kis hányadában olyan neurotikus panaszok is társulnak, mint a hangulati ingadozás, a rossz közérzet, a tudatzavar és az agyi működési zavar. Ilyenkor a tünetek okát mindenképpen fel kell tárni, nem szabad a panaszokat közönséges vírusfertőzéssel magyarázni. A nyugat-nílusi láz legsúlyosabb tünete a komoly idegrendszeri gyulladás, amely agyvelőgyulladást vagy agyhártyagyulladást is jelenthet.

A nyugat-nílusi láz diagnózisa

A betegség diagnózisát fizikális és neurológiai vizsgálatot követően agyvízvizsgálattal állítják fel. Már az is a gyulladásra utal, ha az agyvízben több fehérvérsejt és fehérje van jelen. Másrészt készül agyi elektromos vizsgálat is, amely az agy lassult működését mutathatja ki, mely az agyödéma miatt alakulhat ki. Míg ezek tehát az idegrendszeri gyulladást bizonyítják, addig a konkrét vírusfertőzést úgy igazolják, hogy a nyugat-nílusi vírus ellenanyagait laboratóriumban kimutatják az agyvízből.
A nyugat-nílusi lázat szúnyogok terjesztik, emberről emberre nem terjed a fertőzés
A nyugat-nílusi lázat szúnyogok terjesztik, emberről emberre nem terjed a fertőzés

A nyugat-nílusi láz kezelése

Nem áll rendelkezésre olyan gyógyszer, amely a vírus ellen hatna, így a kezelés csak tüneti lehet. Mivel a fő gondot a kórokozó által kiváltott agyödéma okozza, főleg annak csökkentésére van szükség, ami jellemzően szteroidkezeléssel történik. Ezt a beteg addig kapja, amíg tünetei fennállnak. Ha az érintett állapota nagyon súlyos, gépi lélegeztetésre, intenzív ellátásra is szükség lehet.

A nyugat-nílusi láz rehabilitációja

A súlyos eseteknél szükség lehet rehabilitációra is, amely főképp neuropszichológiai vizsgálat alapján végzett terápiát jelent. Ilyenkor a károsodott funkciókat mérik fel, annak alapján adnak a betegeknek olyan feladatokat, amelyekkel javulást tudnak elérni. Ha a számolás okoz nehézséget, akkor ennek fejlesztésére törekednek, ha a rövid távú emlékezés problémás, akkor pedig azt erősítik különböző feladatokkal.

A nyugat-nílusi láz kórlefolyása, gyógyulási esélyei

A fertőzés nagyon ritkán halálos kimenetelű. A vírust a szervezetből az immunrendszer is eltünteti, de az idegrendszeri működés helyreállása nagyon egyéni. A gyógyulási idő széles skálán mozog: van, aki egy hét alatt is teljesen helyrejön, vannak viszont, akik két-három hetet is kórházban töltenek. Előfordul, hogy valakinek nincs szüksége kórházi kezelésre, enyhe panaszai viszont 2-3 hónapig fennállnak. Az agyi elektromos vizsgálat jellemzően elég sokáig mutat kóros képet.

A nyugat-nílusi láz megelőzése

A nyugat-nílusi láz ellen nincs védőoltás - az egyedüli megelőzési mód a szúnyogok elleni védekezés. Aki egyszer átesik a betegségen - még ha tünetmenetesen is -, védettséget szerez ellene.

A nyugat-nílusi láz szövődményei

Specifikus szövődménye nincs a nyugat-nílusi láznak, de mint minden vírus okozta idegrendszeri-gyulladásnál, úgy kis százalékban ennél is fokozódhat az epilepsziára való hajlam. A betegeknél a panaszok fennállása alatt amiatt kell folyamatosan követni az EEG-t, hogy az ilyen görcs veszélyét időben észrevegyék.

Hasznos tudnivalók a nyugat-nílusi lázról

A nyugat-nílusi vírus az ember mellett megtámadhatja a madarakat, lovakat, kutyákat és más állatokat is.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Prinz Gézának, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus, neurológus, pszichiáter főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.