Már okostelefonnal is lehet vércukrot mérni

Az emberi egészség szempontjából fontos vegyületek egész sorát képes kimutatni egy amerikai kutatók által kidolgozott új eljárás. Mindehhez ráadásul egy olyan eszközre van csupán szükség, amely az okostelefonok zömében alaptartozékként megtalálható.

A modern telefonok legtöbbjében működik egy beépített iránytű. Az úgynevezett magnetométer a Föld mágneses mezőjének irányát tudja meghatározni, ezáltal kulcsfontosságú információkkal szolgál a navigációhoz. Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) szakemberei ugyanakkor megoldást találtak arra, hogy egy egészen szokatlan célra használják fel sikeresen a telefonokba épített magnetométert – olvasható a kutatóintézet közleményében. Segítségével képesek ugyanis nagy pontossággal meghatározni a glükóz, azaz a szőlőcukor koncentrációját, ami jelentős könnyebbséget hozhat a cukorbetegek mindennapi életében.

A telefonra helyezhető mérőeszköz felépítése. Grafika: Dill/NIST
A telefonra helyezhető mérőeszköz felépítése. Grafika: Dill/NIST

Gary Zabow és Mark Ferris, a NIST kutatói kialakítottak egy eszközt, amelyet rá lehet csíptetni az okostelefonokra. Ebben az eszközben helyet kapott tesztcsík és egy apró üreg, amelybe a tesztelendő oldat kerül. A tesztcsíkot hidrogél alkotja – egy szivacsos anyag, amely nedvességgel érintkezve megduzzad. A kutatók ebbe a hidrogélcsíkban mágneses részecskéket is elhelyeztek, amelyek tágulva vagy összehúzódva reagálnak többféle behatásra, legyen az akár glüköz jelenléte, akár egy meghatározott pH-érték (ha valaminek a savasságát szeretné megmérni a felhasználó, mivel az szintén számos egészségügyi problémával kapcsolatba hozható).

Ahogy a hidrogél megduzzad vagy összemegy, a mágneses részecskék távolsága is változik a telefon magnetométeréhez képest, amely észleli a mágneses tér erősségének változásait. Ezt felhasználva pedig meg lehet határozni a tesztelt vegyület koncentrációját – így például a glükózét –, még ha csupán a mól néhány milliomod részében van is jelen. A ma használt vércukormérőkben, amelyek ujjbegyből nyert vércseppből mutatják ki a cukorszintet, nincs szükség ilyen fokú érzékenységre. A jövőben viszont rutinná válhat a nyálból történő cukormérés, amelyben nagyságrendekkel kisebb koncentrációban van jelen a glükóz. Összegezve tehát: az új eljárással lehetővé válhat, hogy a cukorbetegek vér helyett nyálukból mérjék meg glükózszintjüket, amihez a telefonjukat kell majd csupán használniuk.

És ez még nem minden! Mint arra Ferris a közleményben rámutatott, a mérnöki hidrogélek nemcsak olcsón és viszonylag könnyen előállíthatók, de számos különböző vegyületre is képesek reagálni, amit csak mérni szeretnénk. A glükózszint és a pH-érték mellett a technológia alkalmas lehet akár DNS-kimutatásra, bizonyos fehérjék és a hisztamin koncentrációjának meghatározására, de még környezeti méreganyagokat is be lehet vele azonosítani. Mindezt ráadásul rendkívül alacsony koncentráció, akár néhány tíz nanomól mellett. Zabow hozzátette, ahhoz, hogy az eljárás meghonosodhasson a kereskedelmi forgalomban, a mérnököknek még megoldást kell találniuk a hidrogél tesztcsíkok élettartamának kitolására és a tömeggyártásra.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +20 °C

Erőteljes marad a (gomoly)felhő-képződés, erősen, illetve gyengén felhős helyek és időszakok egyaránt előfordulnak. Az ország délkeleti, keleti felén további záporok, zivatarok alakulnak ki, és heves zivatarokra is számítani kell felhőszakadással, jégesővel, erősen viharos széllökésekkel. Reggelre a csapadékgócok számossága már jelentősen csökkenhet. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül. Hajnalban a szélcsendes helyeken foltokban pára, köd képződik. A hőmérséklet hajnalban 14, 21 fok között alakul. A hidegfrontra érzékenyek készülhetnek több fejfájás-csillapítóval.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra