Öt hiba, amit vércukorméréskor elkövethetsz

Számos apró dolog befolyásolhatja a vércukormérés pontosságát - szakember foglalta össze ezeket.

Cukorbetegség esetén a vércukorszint értékének napi szintű önellenőrzése elengedhetetlen, ami Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakembere szerint az otthon használható, egyre korszerűbb vércukormérő készülékkel rendkívül egyszerűen és gyorsan elvégezhető. A vércukormérés pontosságára azonban kevesebb figyelem irányul. Miben hibázhatunk vércukorméréskor?

"Napjainkban már számtalan vércukormérő készüléket érhetnek el a cukorbetegek, amelyek egyre jobban kiszolgálják igényeiket. A vércukor monitorozása során azonban elengedhetetlen a pontosság, hiszen a páciens és a kezelőorvos is a mért adatok alapján fogja beállítani a helyes inzulinmennyiséget vagy gyógyszeradagot" – magyarázza Prof. Dr. Somogyi Anikó.

Milyen hibák eredményezhetnek mérési pontatlanságot?

Nem követed a készülék utasításait

"Mielőtt birtokba veszi vércukormérőjét, érdemes ellenőrizni az eszközt a használati útmutatóban leírtak szerint. A vércukormérők szimbólumok, feliratok és hangjelzések segítségével navigálják a felhasználókat, hogy a vércukormérés lépéseit megfelelő sorrendben és időben végezhessék el. Az eszközök különböző hibakódokat írnak ki, ha valamelyik lépést elhibázza, ezeket az útmutatóban egyszerűen ellenőrizhet" – ismerteti a szakember.

Nem mostál kezet

"A vércukor-meghatározást mindig szappanos-melegvizes kézmosással kell kezdeni, mert az ujjakon maradt szennyeződések és ételmaradékok téves eredményhez vezethetnek" – figyelmeztet Prof. Dr. Somogyi Anikó, aki hozzáteszi, hogy a kezek alapos megszárítása is fontos, így ugyanis elkerülhető, hogy a vérminta vízzel híguljon.

vércukorszint
Több tényező is torzíthatja az eredményeket. Fotó: Getty Images

Hibás a tesztcsík

"Mivel a rossz tesztcsíkok hibás mérési eredményeket adnak, ezért a tesztcsíkokat eredeti dobozukban, szobahőmérsékleten, napfénytől, nedvességtől és magas páratartalomtól védve kell tárolni. A dobozból kivett tesztcsíkot azonnal használjuk fel, a tégelyt pedig gondosan zárjuk le" – mondja a szakember. A tesztcsíkok szavatossági idejét főként a 2-es típusú cukorbetegségben érintettek számára fontos figyelemmel kísérni, hiszen ők ritkábban mérik vércukorszintjüket – hangsúlyozza a professzor asszony, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy mindig a készülékkel kompatibilis tesztcsíkot kell alkalmazni. Amennyiben olyan készülékünk van, ami kódolást igényel, használat előtt győződjünk meg róla, hogy a készülék kódszáma megegyezik a tesztcsík dobozán lévő kódszámmal.

Nem volt elég a vércsepp

"A szúrás után a tesztcsík kapillárisa felszívja a működéshez szükséges mennyiségű vért. Ha azonban hideg a kezünk vagy rossz a keringésünk, előfordulhat, hogy a szúrás után nyert vércsepp nem fedi le a teljes tesztnyílást, ami torzíthatja az eredményt. Ilyen esetben ne kezdjük el nyomkodni a megszúrt ujjbegyet, mert a szövetnedv vérhígulást okozhat, ami hibás méréshez vezethet" – hívja fel a figyelmet a professzor asszony. Az ujjak óvatos felmelegítése, dörzsölése vagy a kéz lelógatása segíthet, hogy a következő mintavétel sikeres lehessen. Ismételjük meg a mérést egy új tesztcsíkkal, de ne mérjünk ugyanabból a vércseppből kétszer.

Sokszor használod fel ugyanazt a lándzsát

"Az ujj megszúrásához a vércukormérőhöz kapott ujjszúró készüléket és lándzsákat kell használni. A lándzsákat érdemes gyakran cserélni, ugyanis gyorsan csorbulnak, a tompább tű pedig nemcsak a mérést teszi fájdalmassá, de megnövelheti a szennyeződés kockázatát is, ami mérési pontatlanságot eredményez. Fertőzésveszély miatt egy lándzsát csak egy személy használhat" – figyelmeztet a szakember. Hozzátette: a diabétesz a megfelelő terápia alkalmazásával, az előírt diéta pontos betartásával és a napi szintű vércukorméréssel jól egyensúlyban tartható A cukorbetegek számára azonban rendkívüli fontos, hogy elsajátítsák a vércukormérés szabályait.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés valószínű. A Nyugat-Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott számíthatunk a legnagyobb számban záporra, akár felhőszakadással kísért zivatarra, míg keletebbre kevesebb csapadékgóc várható. A Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet délutántól zivataroktól függetlenül is egyre több helyen erős, viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű, de a nyugati határvidéken ennél kissé hűvösebb maradhat az idő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra