Ezért kell otthon is fényvédőt használni

HáziPatika

A koronavírus-járvány miatt jelenleg kevesebbet mozdulunk ki otthonról, ám ez nem jelenti azt, hogy a bőrünk nincs kitéve az UV-sugarak káros hatásainak.

Tény, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében kevesebb szennyeződés kerül a bőrünkre napközben, hiszen csak ritkán megyünk ki az utcára, és valószínűleg a legtöbb nő kevesebbet (vagy egyáltalán nem) sminkel. De az arcápolást a karantén idején sem szabad elhanyagolni: a rendszeres tisztítás mellett pedig az UV-szűrős krémek használata se maradjon ki a szépségrutinunkból.

Az öregedés jelei az arcon

Szinte minden magára valamit is adó nő, sőt, egyre több férfi is vallja, hogy a bőrünket ápolni kell - ráadásul nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is. Szögezzük le előre azt is: ez nem hiúság. Egészségünkhöz hozzátartozik, hogy az arcbőrünk is ugyanezt tükrözze. De vajon milyen jelekre figyeljünk, ha meg akarjuk őrizni arcunk fiatalságát? És a jelek mögött pontosan milyen folyamatok állnak? Részletek itt.

Az UVA-sugarak 50 százaléka ugyanis - szemben az UVB-sugarakkal - képes áthatolni az ablaküvegen is, ezáltal pedig bejutni a bőrünkbe. Nem véletlen, hogy az UVA-sugárzást a bőr csendes gyilkosaként is szokták emlegetni. Az UVB-sugarak felelősek a napégésért, de a bőrben végbemenő károsodásért nagyrészt az UVA-sugarak.

Az UV-sugarak fele áthatol az ablaküvegen. Fotó: Getty Images
Az UVA-sugarak fele áthatol az ablaküvegen. Fotó: Getty Images

Több kutatás is bizonyította, hogy az UVA-sugárzás hatására megnő a szabadgyökök száma, idő előtt beindulnak az öregedés folyamatai, vagyis a bőr veszít nedvességtartalmából, feszességéből - így megjelennek először a finom vonalak, majd a mélyebb ráncok is. Legrosszabb esetben ráadásul bőrrák is kialakulhat a túlzásba vitt napfürdőzés hatására.


Szakértők ezért azt tanácsolják, hogy ha a home office munkaállomásunk az ablak közelében van, vagy szeretünk reggel, esetleg délután a napsütötte ablak mellett ücsörögni, mindenképp használjunk legalább 30 SPF-es arckrémet. Az UV-védőt pedig érdemes négyóránként újra felkenni, hogy folyamatos legyen a hatása.

Forrás: Get the gloss

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

A mindennapi bőrápolás legtöbb mozzanatát otthon végezzük, de havonta-kéthavonta érdemes ellátogatni a kozmetikushoz egy-egy tisztító, masszírozó kezelés erejéig.