Ennyi fényvédőt használjunk az arcunkra

A fényvédő rendszeres használatára egyre több bőrgyógyász és bőrápolási szakértő hívja fel a figyelmet, és ez nem véletlen. A leégés és az UV-fény miatti bőrkárosodás jelentősen megnöveli a bőrrák kialakulásának esélyét, amellett, hogy a bőr öregedését is felgyorsítja.

A szakértők szerint a testünkre legalább egy teletöltött felespohárnyi mennyiséget érdemes használni, az arcunkra és a nyakunkra pedig még pluszban egy körülbelül teáskanálnyi mennyiséget - írja a Healthline.

Milyen faktorszámú fényvédőt használjunk? A napfény segíti a D-vitamin termelődését, élénkíti a vérkeringést, jótékony hatással van egyes bőrbetegségekre, és még a hangulatunkat is pozitív irányba befolyásolja. Azonban a káros hatásai ellen való védekezésről sem szabad megfeledkezni.

Hogyan használjuk a fényvédő krémeket?

Akár az arcunkat, akár a testünket fényvédőzzük, érdemes figyelni arra, hogy a fényvédő készítményt mindig utoljára vigyük fel. Tehát a testünkre a testápoló használata után, az arcunkra pedig az arcápolási rutinunk utolsó lépése, tehát a hidratáló krém használata után, de még a sminkelés előtt. Az arc fényvédőzésénél ne maradjon ki a nyak, a homlok, a fülek és a tarkó, illetve rövid haj esetén a fülek mögötti rész sem.

A rendszeres fényvédőhasználat kulcsfontosságú. Fotó: Getty Images
A rendszeres fényvédőhasználat kulcsfontosságú. Fotó: Getty Images

Ha nappalra fényvédőt használtunk az arcunkra, akkor este érdemes dupla arctisztítást végezni, mivel így lehetünk biztosak benne, hogy minden fényvédő maradványt el tudunk távolítani az arcunkról. Ez azért fontos, mert az éjszakára a bőrön maradt fényvédő maradványok eltömíthetik a pórusokat, és emiatt megnőhet a pattanások, mitesszerek illetve bőrirritáció kialakulásának esélye. A dupa arctisztítás az jelenti, hogy először valamilyen olajos bázisú (micellás víz, balzsam, olaj) tisztítóval, majd valamilyen vizes bázisú (gél, lotion) tisztítóval mosunk arcot.

Arra is érdemes figyelni, hogy ha erős a nap, és sokat vagyunk a szabadban, sokat izzadunk, esetleg úszunk, akkor a fényvédőt rendszeresen újra kell kenni, a testen és az arcon egyaránt, lehetőség szerint 2-3 óránként, illetve minden olyan alkalommal, mikor úszás után kijövünk a vízből. Strandoláshoz érdemes lehet valamilyen kifejezetten vízlepergető hatású fényvédőt keresni.

Az arcunkat nem csak fényvédő krémmel érdemes védeni a káros sugárzástól. Viseljünk kalapot, baseball-sapkát, UV-szűrővel ellátott lencséjű napszemüveget - utóbbi a szemünk, illetve a szemkörnyék vékony és érzékeny bőrének védelme miatt is fontos. Ajakápolóból is érdemes fényvédelmet is biztosítót használni, mivel a száj bőre is nagyon vékony és érzékeny, egy fényvédő ajakápolóval a káros sugarak mellett a kiszáradástól és az idő előtti öregedéstől is védhetjük az ajkainkat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: