Kiestek a bérnővérek a kórházi ellátásból

Bár nem szüntették meg teljesen, annyira szigorodott a bérnővéri rendszer, hogy több kórházban is akadozik az ellátás.

Ahogy azt mi is megírtuk, 2024. január elsejétől megszüntették a bérnővérek alkalmazását a kórházak többségében. Most már csak külön engedéllyel lehet foglalkoztatni őket, akkor is csak maximum heti 12 órában.

Ahogy a Telex írja, a bérnővérek közvetítő cégeken keresztül dolgoztak a kórházakban. Előnye a kötetlenség és a jobb órabér volt, de cserébe azoknak, akiknek mellette nem volt főállásuk, nem járt fizetett szabadság és betegállomány sem. 

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője korábban azt mondta, hogy az egészségügyben a nővérek 10-15 százaléka bérnővérként dolgozik, ezért nehéz lesz pótolni a hiányukat, főleg a fővárosban.

bénővérek egészségügy
Meglátszik a bérnővérek hiánya a kórházi ellátásokban. Fotó: Getty Images

A portál szerint több ok miatt sem volt fenntartható a rendszer. Többek között bérfeszültséget okozott, mivel jelentősen nagyobb órabérük volt a kórházban teljes állásban dolgozó alkalmazottakkal szemben. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint viszont akkora az emberhiány az egészségügyben, hogy bérnővérek nélkül nem tudták megszervezni az ellátást. 

A rendszer megváltoztatásának már látszanak a következményei. Mi is megírtuk, hogy a fővárosi Szent János kórház és vidéki kórházak egyes osztályain részben vagy teljesen leállt egy időre a betegellátás. Az intézmény a Telexnek ezzel kapcsolatban a bérnővéri rendszer átszervezésére hivatkozott.

Takács Péter egészségügyi államtitkár a Népszavának azt mondta, hogy az év végi, év eleji szabadságolások miatt van most egyes kórházi osztályokon kapacitáscsökkenés.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.