Januártól még több ápoló eltűnhet a kórházakból

A jövő évtől csak kivételes esetekben lehet majd bérnővéreket alkalmazni az állami egészségügyben, ami a szakember szerint tovább súlyosbíthatja az ápolóhiányt.

Egy korábban elfogadott jogszabály szerint 2024. január 1-től megszüntetik a bérnővérek alkalmazását a kórházak többségében, miután kivezetik a közreműködői szerződéseket mint foglalkoztatási formát. Jellemzően így csak az egészségügyi szolgálati jogviszony törvény (eszjtv) keretében alkalmazott ápolók és önkéntes segítők dolgozhatnak majd az állami intézményekben – mondta el az Economx-nak nyilatkozva Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Hozzátette, kivételes esetekben külön engedéllyel még lehet bérnővéreket alkalmazni, ugyanakkor biztos, hogy lesz szigorítás, ez pedig kapacitáscsökkentéssel fog járni az egészségügyben.

Soós szerint sokan támogatják, hogy a kormányzat megpróbálja csökkenteni a bérnővérek számát. A kórházi osztályokon a főállású munkavállalóké a felelősség nagy része. Így feszültséget generál, ha például a bérnővérek csak heti egy-két alkalommal ugranak be nővéri státuszban, jellemzően eleve fáradtan érkezve, miközben több pénzt kapnak a munkájukért. Emellett a bérnővéreket sok intézményben azért alkalmazzák, mert olcsóbb alternatívát jelentenek az önként vállalt túlmunka kifizetése helyett. Hétköznap ugyanis 75 százalékos, hétvégén pedig 200 százalékos pótlékot kell fizetni az alapbéren felül a többletmunkáért a főállású dolgozóknak.

A szakszervezet elnöke azonban arra is rámutatott az interjúban, hogy jelenleg nincs elég főállású munkavállaló az egészségügyben. A közelmúltban Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke egy szakmai fórumon arról beszélt, ma nagyságrendileg 130 ezren dolgoznak a szakellátásban. Köztük 15 ezer ápoló 60 év feletti, és ha ők távoznának, egyik napról a másikra bedőlhetne a betegellátási rendszer. Mindezek tükrében az elkövetkező tíz év várható tendenciáját ahhoz hasonlította, mint amikor a Titanic a jéghegy felé halad.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.