Célkeresztben a legkisebbek

Ugyan a gyerekkori epilepszia százból egy csemetét érint, később már csak minden kétszázadik felnőtt lesz érintett. Annak oka, hogy noha a gyerekkori előfordulás igen magas, mégsem találkozunk olyan kicsivel, akinek rohamai lennének, igen egyszerű: korszerű okosgyógyszerekkel ma már 10 gyerekből 8 tejesen tünetmentessé tehető. Ráadásul a rohammentes csemeték fele néhány éven belül ki is növi a betegséget, így az idő előrehaladtával terápiája...

Ugyan a gyerekkoriepilepsziaszázból egy csemetét érint, később már csak minden kétszázadik felnőtt lesz érintett. Annak oka, hogy noha a gyerekkori előfordulás igen magas, mégsem találkozunk olyan kicsivel, akinek rohamai lennének, igen egyszerű: korszerű okosgyógyszerekkel ma már 10 gyerekből 8 tejesen tünetmentessé tehető. Ráadásul a rohammentes csemeték fele néhány éven belül ki is növi a betegséget, így az idő előrehaladtával terápiája lazítható, majd abba is hagyható.

Az epilepsziás rohamoknak több oka is lehet: a betegek egy részénél agyi eredetű eltérések, például fejlődési rendellenességek, gyulladások, oxigénhiány, vérzés, illetve sérülések állnak a háttérben, míg más gyermekeknél genetikai, tehát örökletes görcskészség a kiváltó ok. Ilyenkor nem ritka, hogy a szülők, testvérek, vagy a távolabbi rokonok között is előfordul epilepszia, de ez nem kötelező feltétel.

A brit Great Ormond Street Kórház (GOSH) és a North Thames NHS Genetikai Kórház együttműködésével létrehozott Százezer Genom Projekt keretében nemrég már ritka betegségben szenvedő gyerekeknél genetikai diagnózist is fel tudtak állítani. Ennek segítségével derült ki, hogy egy kislány epilepsziás görcsrohamait ? amelyeknek okát hagyományos vizsgálatokkal nem találták, genetikai szekvenálással azonban már azonosítani tudták ? GLUT1-hiány szindróma okozza. Szervezete emiatt nem tudja a cukrot eljuttatni az agysejtekhez, azok pedig emiatt nem jutnak elegendő energiához. Ennek felismerése a terápiában is kulcsszerepet tölthet be, lévén egy megfelelő, zsírokban gazdag diéta olyan alternatív energiaforráshoz tudja juttatni az agyat, amely támogathatja a gyógyszeres terápiát.

Jó kezekben

Mivel az epilepsziás rohamok hátterében számos ok meghúzódhat, nagyon fontos, hogy a kicsik mihamarabb szakemberhez kerüljenek. Gyanú esetén azonnal föl kell keresni a háziorvost, aki szükség esetén gyermek-ideggyógyászhoz küldi tovább a gyereket. Súlyos, eszméletvesztéssel járó vagy ismétlődő rohamok esetén kórházi kivizsgálás is indokolt, jó általános állapotú betegeknél viszont elegendő az ambuláns vizsgálat.

epilepszia

Arra előre föl kell készülni, hogy ennek során a szülőket is alaposan kikérdezik a görcs alatt látott jelekről. Ebből a szempontból hatalmas segítség, ha valamelyik rosszullétről készült olyan telefonos videofelvétel, amelyet meg lehet mutatni az orvosoknak. Ha ez alapján felmerül az epilepszia gyanúja, akkor EEG vizsgálat következik. Ez a fájdalmatlan eljárás az agyhullámok méréséből áll, az epilepsziás betegek 70 százalékánál pedig nem csak roham alatt, hanem bármikor mutat eltérést. Viszont mivel a megbízhatóság nem 100 százalékos, gyakranalvásközben is megismétlik a vizsgálatot azoknál a kicsiknél, akiknél továbbra is fennáll a gyanú. Ez nem csak az epilepszia diagnózisának megerősítésében, hanem az epilepsziatípus meghatározásában is segít. Emellett később képalkotó vizsgálatra, így koponya MR-re is szükség lehet, különösen, ha felmerül, hogy a betegséget valamilyen agyi eltérés okozhatja. Ma már léteznek olyan epilepszia centrumok is, amelyek az érintettekkel kiemelten foglalkoznak.

Közelben a segítség

Ma már tízből nyolc gyerek gyógyszerekkel teljesen rohammentessé tehető, megfelelő kezeléssel pedig azok életében is ritkíthatók a kellemetlen epizódok, akiket teljesen nem lehet panaszmentessé tenni. A modern készítményeknek megfelelő adagolás és rendszeres ellenőrzés mellett már nincs álmosító vagy nyugtató mellékhatása sem, ezért a szülőknek nem kell attól tartaniuk, hogy azok a tanulási képességeket károsan befolyásolnák. Az epilepszia-ellenes okosgyógyszerek egy részénél a hatóanyag vérszintjének mérésére is lehetőség van, ami sokat segít abban, hogy a kicsi se túl sok, se túl kevés gyógyszert kapjon.

Ha a gyerekek rosszullétei ismétlődnek, mindenképpen nagy esély van arra, hogy az ideggyógyász rohammegelőző gyógyszert rendeljen. Ez a beteg életkorától, a rohamok típusától és súlyosságától függően nagyon sokféle lehet, lévén a gyógyszergyárak már számtalan olyan készítményt kifejlesztettek, amelyek közül az egyedi igények szerint lehet választani. Ezeket az okosgyógyszereket a nehezen beállítható betegeknél kombináltan is lehet alkalmazni. A folyamatos szedést az teszi szükségessé, hogy ezek a készítmények akkor hatásosak, ha a vérben megfelelő szintet érnek el.

Jó hír, hogy a gyermekkori epilepsziák jó része serdülőkorra meggyógyul, de a gyógyszer elhagyása ilyenkor is csak fokozatosan, a gondozó orvossal megbeszélt ütemben történhet. Élethosszon át történő terápiára főként csak a genetikai eredetű epilepsziáknál lehet szükség, a mai korszerű antiepileptikumok alkalmazása esetén azonban ez esetben is csak minimális a mellékhatások száma.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait