Nem foghatunk mindent a génekre

HáziPatika

Rengeteg betegséget magyarázunk környezeti ártalmakkal és a génekkel, pedig a panaszok kialakulásáért mi magunk is felelünk az életmódunkkal. Nem is kicsit.

  • A tüdőrák hátterében az esetek 90 százalékában a dohányzás áll, a leszokás pedig még 50 éves korban is jelentősen csökkenti a rizikót.
  • Heti 10 kilométernyi kerékpározás 40 százalékkal veti vissza a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, aki pedig nem autóval, hanem gyalog jár bevásárolni, annál 27 százalékkal kisebb a kardiovaszkuláris betegségek kockázata.
  • Azoknál, akik 30 alatt tartják a testtömegindexüket, 50 százalékkal kisebb eséllyel alakulnak ki krónikus betegségek; a legjelentősebb arányban a cukorbetegség kockázata csökken.
  • Nőknél már a 13 kilogrammos túlsúly is 60 százalékkal növeli a méhtestrák és az epehólyagrák rizikóját, 34 százalékkal pedig a veserák kockázatát.
  • Férfiaknál már a 15 kilogrammos súlyfelesleg is több mint 50 százalékkal emeli a nyelőcsőrák rizikóját, míg 24 százalékkal a vastagbélrák kockázatát.

A dohányzás a rosszindulatú daganatok egyharmadánál - egyebek mellett a szájüregi rákoknál, a gégedaganatoknál, a hasnyálmirigy- és hólyagrákoknál, sőt a vese-, a méhnyak- és a gyomorrákoknál is - emeli a rizikót. A kockázatok mértékét jól mutatja, hogy a dohányzó férfiak a nemdohányzóknál 20-szor nagyobb eséllyel kapnak tüdőrákot, míg a dohányzó nőknél 12-szer nagyobb a rizikó.

A tüdőrák hátterében az esetek 90 százalékában a dohányzás áll, életmódváltás dohányzás mozgás sport egészséges táplálkozás daganatos betegségek megelőzés
A tüdőrák hátterében az esetek 90 százalékában a dohányzás áll

Minél tovább cigizik, annál nagyobb a rizikó

A daganatok mellett a cigarettázás növeli az egyéb tüdőbetegségek, a szívbetegségek, az agyi érbetegségek kockázatát is - bár ennek mértékére már sok egyéb tényező is hatással van. Azt is fontos tudni, hogy a dohányzással kapcsolatos daganatos és nem daganatos megbetegedések kockázata a teljes élettartam alatt elszenvedett dohányfüst-terheléssel párhuzamosan nő, azaz minél hosszabb ideig és minél többet dohányzik valaki, annál nagyobb a rizikó.

A kockázat a káros szenvedély föladásával egyértelműen csökkenthető: kutatások szerint, akik 35 éves koruk előtt abbahagyják a cigarettázást, 90 százalékos eséllyel visszavethetik a miatta kialakuló betegségek rizikóját. A kockázat még akkor is jelentősen csökkenthető - és később sem elhanyagolható -, ha valaki 50 éves kora előtt hagy fel a dohányzással.

Járjunk kerékpárral munkába!

A mozgásszegény életmód és vele összefüggésben azelhízásugyancsak rizikótényező: ezt sem lehet eleget hangsúlyozni. Ebből adódóan az egészségért azzal is lehet tenni, ha valaki rendszeresen sportol. Már az olyan apróságok is számítanak, hogy valaki kerékpárral jár-e munkába, illetve gyalog megy-e el bevásárolni. A Glasgow-i Egyetem kutató ezt is megvizsgálták, öt évig készülő tanulmányukat pedig nemrég publikáltak a British Medical Journalban. Kiderült belőle, hogy mindazoknál csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, akik 10 kilométeres távot tekertek le hetente.

Ha végre rászánjuk magunkat az életmódváltásra, és ennek részeként sportolni kezdünk, az egyik legnehezebb, amellyel meg kell birkóznunk, hogy a kezdeti lendület után ne apadjon a lelkesedésünk, ne lustuljunk vissza. Fontos, hogy a mozgás a mindennapjaink részévé váljon. Hogy ezt miként érhetjük el? Korábbi cikkünkből megtudhatja!  

A rizikó azoknál esett leginkább, akik napi szinten jártak kerékpárral munkába. Ilyen esetekben a korai halálozás kockázata 40 százalékkal csökkent, de még a rákos megbetegedések rizikója is visszaesett 45 százalékkal. Mérhető hatása van a rendszeres sétának is, bár nem akkora, mint a kerékpározásnak. Aki például nem autóba pattanva, hanem sétálva intézte a napi bevásárlást, annál 27 százalékkal alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek rizikója, arra pedig 36 százalékkal kisebb volt az esélye, hogy ilyen probléma miatt veszítse életét.

Persze, a távolságok és a használható útvonalak miatt nem mindenki teheti meg, hogy gyalogszerrel vagy kerékpárral menjen dolgozni, illetve bevásárolni, de aki igen, annak a jótékony hatások miatt mindenképpen érdemes elgondolkodnia ezen. Vagy esetleg azon, hogy egy-két megállóval hamarabb leszálljon a buszról vagy a villamosról, és útját sétálva folytassa.

Életmentő szabályok

A Német Táplálkozáskutató Intézet szakemberei olyan felmérést is végeztek, amelyben azt nézték, mennyivel csökkenti az egészséges életmód - a dohányzás mellőzése, a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a húsfogyasztás csökkentése, a túlsúly kerülése, és a hetente legalább három és fél órás testmozgás - bizonyos betegségek rizikóját. Nagy mintás kutatásukból kiderült, hogy aki figyel életmódjára, akár 93 százalékkal is csökkenheti a cukorbetegség kialakulásának rizikóját, míg a szívinfarktusé 81 százalékkal esik vissza.


Az agyvérzés kockázata 50 százalékkal csökkenthető pusztán életmóddal, míg a daganatos betegségeknél 36 százalékos rizikócsökkenés érhető el a személyes odafigyeléssel.

Más kutatásokból kiderült, hogy nőknél a 13 kilogrammos túlsúly 60 százalékkal növeli a méhtestrák és az epehólyagrák rizikóját, 34 százalékkal emeli a veserák kockázatát. Férfiaknál a 15 kilogrammos súlyfelesleg már 52 százalékkal növeli a nyelőcsőrák gyakoriságát, míg 24 százalékkal emeli a vastagbélrák rizikóját.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait