Gyerekek körében is terjed a 2-es típusú diabétesz

HáziPatika

Néhány évtizede kizárólag felnőtteknél diagnosztizálták, mára azonban egyre több fiatalt érint a 2-es típusú diabétesz. Már kétéves gyermeknél is kimutatták, bár ez nem számít tipikusnak, hiszen jellemzően kiskamaszkorban alakul ki a betegség. A kezelésre gyermekkorban is nagyon kell figyelni, hiszen a diabétesznek nagyon súlyos következményei lehetnek.

Miért terjed a diabétesz a gyerekek körében?

Gyerekkorban a diabétesz tünetei viszonylag későn jelentkeznek, a vércukorszint is sokáig normális szinten marad. A betegségelhízásnélkül ritkán fordul elő, szemben az 1-es típusú cukorbetegséggel, amelynek hátterében inzulinhiány áll, és inkább fogyással jár - tájékoztatta a Semmelweis Médiasarkot dr. Körner Anna, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense.

A cukorbetegek világnapja Cukorbetegek világnapja okosgyógyszer cukorbetegség 1-es típusú cukorbetegség 2-es típusú cukorbetegség
A kövér gyermekek körülbelül 0,5-2 százalékát érinti a diabétesz

A szakorvos kiemelte, hogy a betegség előfordulásáról pontos adatok nem ismertek, de azt tudjuk, hogy a kövér gyermekek körülbelül 0,5-2 százaléka lehet érintett. Ők inzulint nem kapnak, életmódváltással, és ha szükséges, gyógyszerekkel kezelik őket.a 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség gyerekeknél

Az, hogy a 2-es típusú cukorbetegségnek gyerekek is érintettjei, viszonylag újdonság: náluk néhány évtizede még kizárólag a diabétesz 1-es típusát mutatták ki. Tehát azt az állapotot, aminek hátterében az áll, hogy szervezetük nem termel elegendő inzulint, így azt pótolni kell. A betegség 2-es típusénál más a helyzet, annak a hátterében többnyire az elhízás, a mozgásszegény életmód és a tinédzserkorra jellemző hormonális átalakulás áll, éppen ezért a megelőzés és a kezelés szempontjából is alapvető fontosságú a mozgás, az egészséges táplálkozás és a testsúly szinten tartása.


Milyen jelek utalnak a diabéteszre?

Az egyetemi docens kiemeli, hogy a 2-es típusú cukorbetegség felismerése gyakran hosszadalmas folyamat a gyermekeknél, sok esetben ugyanis tünetmentes, vagy csak enyhe tünetekkel jár. A diabétesz leggyakoribb jele a látásromlás, ami mellett sötét bőrelváltozások is megjelenhetnek, illetve gyengülhet azimmunrendszeris. Míg az 1-es típusú diabétesz szövődményei elsősorban a kis ereket, addig a 2-es típusé a nagy ereket érintik. Társbetegségként magas vérnyomás is kialakulhat, és megnő a vérzsírszint, de akár pszichiátriai betegségek is megjelenhetnek, igen gyakori például a depresszió.

Dr. Körner Anna szerint a szülőknek nagyon kell figyelniük arra, hogy ha a diabétesz gyanúja felmerül, akkor gyereküket mihamarabb lássa szakorvos. Csak így lehetséges ugyanis az, hogy a diagnózist idejekorán felállítsák, és a szövődmények megelőzését segítő kezelését mihamarabb megkezdhessék. Ez elsősorban életmódváltást jelent, 10 éves kor felett pedig gyógyszer is adható.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait