Mi van a fürdővízben?

HáziPatika

Magyarország rendkívül gazdag gyógy- és ásványvizekben, és ennek eredményeként ma már számos fürdő működik országszerte. A strandok, termál- és gyógyfürdők vizének minősége fontos kérdés. Ha az üzemeltetők és a fürdőzők is betartják az előírásokat, akkor minimálisra csökkenthető a fertőzések, megbetegedések esélyei is.

A hazai fürdők, gyógyfürdők és strandok az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta folyamatosan újulnak meg, korszerűsödnek a vízkezelési berendezéseik, és az üzemeltetők figyelnek közben a víz minőségére is. Az új létesítmények már eleve EU-szabványoknak felelnek meg és a régebbi fürdők is folyamatosan modernizálódnak. Így minimális a fertőzésveszély a hazai strandokon, fürdőkben.

Mi van a fürdővízben?
Mi van a fürdővízben? Fotó: iStock

Persze a látogatóknak azért érdemes ügyelniük a személyes higiénéjükre, az üzemeltetőknek pedig a tisztasági és víztisztasági szabályok betartására. Nyilvánvaló, hogy mindenkinek érdeke elkerülni azt, hogy a fürdőzők testéről a fürdők vizébe túl sok kórokozó kerüljön. A túl sok fertőtlenítő- és tisztítószer sem tesz jót a strandolóknak, így a megfelelő egyensúly fenntartása a legfőbb feladat.   

Használjuk az előfürdőket!

Fontos, hogy a fürdőzők is betartsák azokat az alapvető szabályokat, amelyeket a létesítmények üzemeltetői előírnak. Ilyen például az előfürdők, kisebb lábmosó-medencék alkalmazása. Ma már ez utóbbiakat úgy kell megépíteni, hogy a medencébe bejutás előtt ezeket ne lehessen kikerülni.

A különböző típusú, technológiájú medencékben rendszeresen tisztítják, cserélik a vizet, ezzel is megelőzve a fertőzéseket. A víz áramoltatását is szabályozzák az előírások, ez is hozzájárul a fürdőzők egészségvédelméhez, így hazánkban mindenütt biztonságos a fürdőzés az ilyen létesítményekben.

3 egészséges étel, amit kivihetünk a strandra - részletek!

A strandolók, látogatók által a medencébe behordott kórokozók négy típusba sorolhatók. A gombák, baktériumok és vírusok mellett kevésbé ismertek a protozoonok (egysejtű élősködők, paraziták). A megfelelő tisztítószerek alkalmazásával kezelik a fürdőkben az ilyen kórokozókat, számuk így minimálisra szorítható le.

A víz pH-értéke, azaz savassága vagy lúgossága is szabályozott a medencékben. A különböző kémiai elemek, molekulák előfordulására, koncentrációjuk csökkentésére is figyelnek a fürdők. Ám meg kell jegyeznünk, hogy a gyógyfürdőkben éppen számos ilyen anyag előfordulása a kívánatos, hiszen ezeknek gyógyhatása is lehet.


Mit vigyünk magunkkal?

A látogatók is sokat tehetnek saját higiénéjük érdekében: ajánlatos papucsot használni a medencék közötti járkálásnál (már csak a csúszásveszély miatt is), de ne tartózkodjunk sokáig vizes fürdőruhában sem. Cseréljük a fürdőruhát, ha van rá módunk. Használjuk a lábmosó-medencéket (tehát ne ugorjuk át ezeket, már csak a balesetveszély miatt sem) és az előfürdőket is - ráadásul nemcsak a lubickolás előtt, hanem azután is.  

Fontos, hogy sérülésekkel, bőrön lévő sebekkel kerüljük el a medencéket. Arra is figyeljünk, hogy használjunk törülközőt, ha ráfekszünk valamilyen napozóágyra, jó, ha a törülközőnek mindig ugyanazzal az oldalával érintkezik a testünk.

Azt mindenki tudja, hogy nem jó, ha lenyeli a medence vizét, de arra kevesebben figyelnek, hogy ne kerüljön víz a szájukba - érdemes tehát erre is ügyelni.

Ha mindezek ellenére valamilyen gyanús jelet érzékelünk, és nem múlik el gyorsan a bőr irritációja vagy más egészségügyi probléma lép fel, akkor forduljunk időben szakorvoshoz.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag