Jóval drágábban vehetünk dinnyét idén

A fagylalttól kezdve a húsokon át a kenyérig rengeteg minden drágult tavalyhoz képest. A sorból sokak kedvenc nyári gyümölcse, a dinnye sem marad ki.

Akár 40 százalékkal is többe kerülhet egy kiló mézédes dinnye idén. Az ok, hogy egekben vannak a gazdák költségei – derült ki az ATV Híradó riportjából.

görögdinnye, dinnye, áremelkedés, drágulás
Jóval drágábban vehetünk az idén dinnyét (képünk illusztráció). fotó: Getty Images

„Most már a bőrünkön érezzük a költségek elszabadulását. A bérektől kezdve az anyagok árán át most elértünk odáig, hogy lassan megjelennek az aszály okozta öntözési költségek is. Azt meg még nem is tudjuk, hogy a fuvarköltségek vagy a csomagolóanyagok ára hova emelkedik"

– nyilatkozta Horvát Béla őstermelő.

Inkább a búza vagy a kukorica

Egy zöldségbolt tulajdonosa szerint akkora a baj, hogy sok dinnyetermesztő inkább átáll búza- vagy kukoricatermesztésre. „Nincs akkora rizikó, mint a dinnyével. Hiszen azt elverheti a jég, vagy nem érik be időben, esetleg nem tudják leszedni, de olyan is van, hogy éppen akkor van dömping, és nem tudják eladni" – magyarázta Friedmann Valéria zöldség-gyümölcs kereskedő.

Bár most még csak marokkói dinnyét lehet kapni, hamarosan jön az import Görögországból, majd a mézédes magyar dinnye is elérhető lesz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)