A D-vitamin segíthet a fogyásban

HáziPatika

A D-vitamin szedése segítheti a gyerekek fogyását - állapította meg a legújabb kutatás.

Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly miatt kialakult betegségek világszerte az egyik legsúlyosabb egészségügyi problémát jelentik. A fejlett országokban 20 és 30 százalék között van az elhízottak aránya, de Amerikában már elérték a 35 százalékos elhízottságot is. Magyarországon becslések szerint minden negyedik kamasz túlsúllyal küzd, ami nemcsak esztétikai gondot okoz, de számos súlyos betegség kialakulásához is hozzájárul a diabétesztől a magas vérnyomáson át ízületi problémákig, sőt daganatokig. Egy új görög kutatás szerint magasabb D-vitamin-bevitel mellett kisebb azelhízásveszélye, és a koleszterinszintnek is jót tesz ez a vitamin.

A gyermekkori elhízás veszélyei

"A gyermekkori elhízás nem egyszerűen egy esztétikai probléma" - a szakértő szerint fontos, hogy a szülők odafigyeljenek gyermekük testsúlyára, máskülönben súlyos betegségek kialakulását kockáztatják. Kattintson a részletekért!

A D-vitamin ezért fontos

Bár nem minden elhízott gyereknek lesznek felnőttkorában is súlyproblémái, sokkal nagyobb esélyük van rá, mint egészséges súlyú társaiknak. Mivel a túlsúlyos embereknél a különböző betegségek kockázata is megnő, számtalan kutatás vizsgálta már a különböző bélbaktériumok és hormonok súlykontrollban betöltött szerepét. Néhány ilyen kutatás megállapította már, hogy D-vitamin-hiányban szenvedő embereknél a hasi zsír mértéke is nagyobb. Esetükben azimmunrendszerműködése és a csontozat is gyengébb az átlagosnál.

D-vitamin a napfény hatására keletkezhet, de halfélék és tejtermékek fogyasztásával is juttathatunk a szervezetünkbe. Bár bevitele egyszerűnek tűnik, kutatások azt mutatják, hogy a fejlett országok lakosságának jelentős része hiányt szenved belőle: az Egyesült Államokban például tízből hét gyermek szervezetében alacsony a vitamin szintje. 

D-vitamint halfélék fogyasztásával is juttathatunk a szervezetünkbe
D-vitamint halfélék fogyasztásával is juttathatunk a szervezetünkbe

A görög kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy magasabb D-vitamin bevitellel az elhízás mértéke is csökkenthető lehet. Összesen 232 elhízott gyerek egészségét követték egy éven keresztül, ezalatt pedig a csoport egyik felével D-vitamint szedettek, míg a kontrollcsoport placebót kapott. Az egyéves program végén azoknál a gyerekeknél, akik D-vitamint szedtek, átlagosan alacsonyabb testzsírszázalékot és koleszterinszintet mértek, mint a vitamint nem szedő csoportnál. Következőnek a kutatók amagas vérnyomásés a D-vitamin kapcsolatát vizsgálnák meg.


Forrás: Daily Mail

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

VitaminABC tudásteszt

Melyik tápanyag túladagolását jelezheti a tenyér bőrének sárga elszíneződése?

Tippek

Mivel szervezetünk nem tud előállítani ásványi anyagokat, ezért azokat kívülről kell pótolnunk. Fogyasszunk például sok ásványvizet, melyeket az összetétel miatt gyakran váltogassunk!