+11° - +28°
Nincs front

A D-vitamin segíthet a fogyásban

HáziPatika

A D-vitamin szedése segítheti a gyerekek fogyását - állapította meg a legújabb kutatás.

Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly miatt kialakult betegségek világszerte az egyik legsúlyosabb egészségügyi problémát jelentik. A fejlett országokban 20 és 30 százalék között van az elhízottak aránya, de Amerikában már elérték a 35 százalékos elhízottságot is. Magyarországon becslések szerint minden negyedik kamasz túlsúllyal küzd, ami nemcsak esztétikai gondot okoz, de számos súlyos betegség kialakulásához is hozzájárul a diabétesztől a magas vérnyomáson át ízületi problémákig, sőt daganatokig. Egy új görög kutatás szerint magasabb D-vitamin-bevitel mellett kisebb azelhízásveszélye, és a koleszterinszintnek is jót tesz ez a vitamin.

A gyermekkori elhízás veszélyei

"A gyermekkori elhízás nem egyszerűen egy esztétikai probléma" - a szakértő szerint fontos, hogy a szülők odafigyeljenek gyermekük testsúlyára, máskülönben súlyos betegségek kialakulását kockáztatják. Kattintson a részletekért!

A D-vitamin ezért fontos

Bár nem minden elhízott gyereknek lesznek felnőttkorában is súlyproblémái, sokkal nagyobb esélyük van rá, mint egészséges súlyú társaiknak. Mivel a túlsúlyos embereknél a különböző betegségek kockázata is megnő, számtalan kutatás vizsgálta már a különböző bélbaktériumok és hormonok súlykontrollban betöltött szerepét. Néhány ilyen kutatás megállapította már, hogy D-vitamin-hiányban szenvedő embereknél a hasi zsír mértéke is nagyobb. Esetükben azimmunrendszerműködése és a csontozat is gyengébb az átlagosnál.

D-vitamin a napfény hatására keletkezhet, de halfélék és tejtermékek fogyasztásával is juttathatunk a szervezetünkbe. Bár bevitele egyszerűnek tűnik, kutatások azt mutatják, hogy a fejlett országok lakosságának jelentős része hiányt szenved belőle: az Egyesült Államokban például tízből hét gyermek szervezetében alacsony a vitamin szintje. 

D-vitamint halfélék fogyasztásával is juttathatunk a szervezetünkbe
D-vitamint halfélék fogyasztásával is juttathatunk a szervezetünkbe

A görög kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy magasabb D-vitamin bevitellel az elhízás mértéke is csökkenthető lehet. Összesen 232 elhízott gyerek egészségét követték egy éven keresztül, ezalatt pedig a csoport egyik felével D-vitamint szedettek, míg a kontrollcsoport placebót kapott. Az egyéves program végén azoknál a gyerekeknél, akik D-vitamint szedtek, átlagosan alacsonyabb testzsírszázalékot és koleszterinszintet mértek, mint a vitamint nem szedő csoportnál. Következőnek a kutatók amagas vérnyomásés a D-vitamin kapcsolatát vizsgálnák meg.


Forrás: Daily Mail

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik ásványi anyag szükséges ahhoz, hogy a D-vitamin megfelelően beépülhessen a csontokba?

Tippek

A B-vitaminok a szénhidrátot, a zsírt és a fehérjét hasznos energiává alakítják át. Mivel vízben oldódnak, folyamatosan pótolni kell őket!