Megduplázza a reflux esélyét ez a betegség

A reflux nem minden esetben jelentkezik a jól ismert tünetekkel, ezért sokáig lappanghat. Közben viszont fokozza az asztmás panaszokat, és csökkenti a krónikus légúti betegség gyógyszeres kezelésének hatékonyságát. Mutatjuk, hogyan ismerheted fel, ha az asztmád mellett reflux is fennáll.

Az asztmás betegeknél gyakoriak a refluxos panaszok. Esetükben gyakorlatilag kétszer akkora a reflux kialakulásának esélye – hívta fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Tüdőközpont orvosa. Ennek oka, hogy a köhögés és az egyes, szájon át szedett asztmagyógyszerek hatóanyagai súlyosbíthatják a reflux tüneteit, a túlzott gyomorsav-termelődés pedig felerősítheti az asztmás panaszokat.

fiatal nő gyomorégéssel és köhögéssel küzd
Asztmásként nagyobb esélyed van a reflux kialakulására. Fotó: Getty Images

Az asztma köhögést, nehézlégzést és mellkasi szorító érzést okoz, a reflux pedig égő érzést, mellkasi nyomást, valamint a garatban is érezhető kellemetlen tüneteket, például torokfájást is előidézhet. Bizonyos esetekben a beteg ezt úgy éli meg, mintha rosszul kapna levegőt. A tünetek között tehát van átfedés, így előfordulhat akár olyan helyzet is, hogy az asztmagyógyszert azért nem lehet megfelelően beállítani, mert valójában a reflux okozza a panaszokat.

A néma reflux nem okoz tipikus tüneteket
Égő érzés a szegycsont tájékán, kellemetlen szájszag, maró érzés a torokban – ha ilyen panaszaink jelentkeznek, sejthető, hogy gyomorégésről vagy refluxbetegségről van szó. A reflux azonban nem mindenkinél okoz ilyen jellegzetes panaszokat. A néma refluxra sok esetben csak a reggeli torokfájás, az elhúzódó rekedtség vagy a krónikus orrmelléküreg-gyulladás utal. Az első hallásra talán enyhének tűnő tünetek azonban komoly szövődményeket okozhatnak, főként asztmások esetében.

Asztma és reflux együtt? Ilyenkor gyanakodj

A szakértő szerint a két betegség együttes fennállásáról lehet szó, ha az alábbiakat tapasztalod:

  • Megfelelő kezelés ellenére sem szűnnek, vagy akár még erősödnek is az asztmás panaszaid.
  • Az asztmás tüneteid egy kiadós étkezést követően, vagy a refluxot fokozó ételek – például fűszeres, csípős ételek, alkohol, koffein – fogyasztása után romlanak.
  • A légzési panaszaid este, lefekvés után rosszabbodnak. Az éjszakai „asztmás tünetek” oka részben a fekvő helyzetben súlyosbodó reflux is lehet.
  • Elhúzódó, köhögésre ingerlő torokirritáció, gombócérzés és rekedtség jelentkezik.
  • A reflux a fogzománcot is kikezdheti, ezért ha az alapos fogápolás ellenére is gyakran jelentkezik a metszőfogaidon fogszuvasodás, az szintén gyanús.

Nem az asztmagyógyszerek mennyiségét kell emelni

„Asztmásként nagyobb esélyünk van a reflux kialakulására. Ezt szem előtt tartva fontos minden új, vagy nehezen kezelhető tünet esetében a reflux lehetőségére is gondolni” – figyelmeztetett dr. Hidvégi Edit. Mint mondta, ilyen esetben alaposan ki kell vizsgálni a beteg panaszait, vagyis nem szabad megelégedni azzal, hogy csak az asztma kezelésére fókuszál az orvos. Ha a két betegség egyszerre van jelen valakinél, akkor mindkettőt együtt kell kezelni, hiszen tartós javulást csak így lehet elérni – tette hozzá a szakember.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: