Alkoholmentes borokat dobtak piacra

Egészségügyi okokból sokan ódzkodnak az alkoholos italoktól, de nem is szeretnének lemondani a bor ízéről. Nekik találták ki az alkoholmentes borokat.

Akármilyen furcsán hangzik, alkoholmentes bor bizony létezik – Magyarországon is. Arról viszont érdemes lenne elbeszélgetni, hogy lehet-e bornak nevezni. Egy biztos: a világban újabb és újabb bortermelők jönnek ki alkoholmentes termékekkel. A napokban az ausztrál Accolade Wines indított új, alkoholmentes bormárkát. Az &Then nevű márka két változatban debütál: Cabernet Sauvignon és Chardonnay.

Az alkoholmentes borok különösen a fiatalok körében népszerűek. Fotó: Getty IMages
Az alkoholmentes borok különösen a fiatalok körében népszerűek. Fotó: Getty IMages

Tudni kell, hogy az alkoholmentes borok előállítási technológiája jelentősen különbözik a hagyományos borkészítéstől. Több eljárás ismert a borok alkoholtartalmának nemcsak csökkentésére, de teljes kivonására is. Fontos, hogy mindig csak utólag tudják kivonni az alkoholt, amellyel együtt általában az aromaanyagok is elpárolognak, még a legkíméletesebb eljárás során is.

A legelterjedtebb módszer a vákuumos eljárás, melynek során légmentes környezetben csaknem harminc fokig felmelegítik a bort. A gyártók szerint ilyenkor átlagosan 0,2-0,4 visszamaradt alkoholtartalom mellett megmaradnak a jellegzetes íz- és illatjegyek is.

Mindenesetre az ausztrál gyártó azt állítja, és ezért is szemléztük az erről szóló hírt, hogy egy új, forradalmi eljárást találtak ki, amelynél "teljes az ízharmónia". Azt írják, hogy a bort a sajtolás során új módon kezelték, így a teljes alkoholtartalmú borok aromájából, testéből és ízéből a lehető legtöbb megmarad. Mit is mondhatnánk erre? Kóstolni kellene ezt a bort, hogy eldöntsük.

Akárhogy is: az alkoholmentes borok egyre népszerűbbek, hiszen egészségügyi okokból sokan ódzkodnak az alkoholos italoktól, de nem is szeretnének lemondani a bor ízéről. Kutatások szerint az alkoholmentes vörösbor fogyasztása a szívbetegség magas kockázatának kitett férfiakban csökkentheti a vérnyomást. Például nekik is ideális választás lehet egy jó, alkoholmentes butélia.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)