WHO: a nőket ezért veszélyezteti jobban az alkohol

Múlt pénteki közleményében arra szólította fel a nemzeti kormányokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy alkoholpolitikájuk kialakításakor vegyék figyelembe a nemi sajátosságokat. Az alkoholgyártók marketingtevékenysége ugyanis egyre inkább a nőket célozza, akikre nézve nagyobb egészségügyi kockázatokat hordoz magában az alkoholfogyasztás.

A WHO szerint meggyőző tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy a nőket és a kisebbségi csoportokat eltérően érintik az alkoholhoz fűződő veszélyek, mint általában véve a férfiakat. Eközben az iparági szereplők egyre kifinomultabb technikákkal szabják rá marketingkampányaikat a különböző nemekre – írja a Reuters hírügynökség. „Ennek ellenére az alkoholkereskedelem és -fogyasztás törvényi szabályozása zömében továbbra is gendervak” – hangsúlyozza a genfi székhelyű szervezet, hozzátéve, hogy a világ kormányainak a genderkérdést is figyelembe kellene venniük, amikor kidolgozzák a vonatkozó törvényi keretet.

alkoholfogyasztás, női társaság, koccintás
Az alkoholfogyasztás sok esetben súlyosabban érinti a nőket, miközben a marketing egyre inkább őket célozza meg. Fotó: Getty Images

Az alkoholipar szereplői egyre gyakrabban alkalmaznak nemi alapú megközelítést abban, ahogyan igyekeznek megszólítani a vásárlóikat. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a kormányzati szervek is tartani tudják a lépést a változó marketingstratégiákkal. A WHO rámutat, hogy a gyártók különféle eszközökkel mind jobban célozzák a nőket, kezdve a csomagolástól egészen az olyan reklámokig, amelyek például a feminizmus és a női barátság témáját dolgozzák fel. Afrikában és Indiában például édesített italokkal próbálják elnyerni a nők tetszését, amelyeket a marketing oldaláról a szabadság és autonómia megtestesítőiként tüntetnek fel.

Persze férfiak számára is készülnek specifikus hirdetések. Ezek főként a hagyományos értelemben vett maszkulinitást jelenítik meg. Emiatt a férfiak esetében magasabb a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, az alkoholproblémák kialakulása és az agresszív vagy kockázatos viselkedés veszélye. A nők viszont alacsonyabb alkoholbevitel esetén is komoly egészségügyi kockázatokkal néznek szembe. Egyes kutatások például kimutatták, hogy náluk gyorsabban kialakul alkoholfüggőség, illetve a nők többet szenvednek az alkohol okozta másodlagos veszélyektől, azaz a partnerük, családtagjaik és mások alkoholfogyasztása miatt.

Miért veszélyes gyógyszerre alkoholt fogyasztani? Mutatjuk a szakértő válaszát.

A WHO közleménye arra is kitért, hogy az LMBTQ közösség tagjait szintén eltérő kockázatok fenyegetik. Az érintettek gyakran több alkoholt fogyasztanak és több problémájuk akad a szerhasználatból, mint a ciszgender és heteroszexuális embereknek. A világszervezet mindezeken felül felhívja a figyelmet, hogy az alkoholfogyasztás több mint kétszáz betegség és sérülés ismert kockázati tényezője, beleértve rosszindulatú daganatokat, a májzsugort és szív-érrendszeri megbetegedéseket egyaránt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet és az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. Addig kevés gomolyfelhő lesz felettünk, melyekből csapadék nem alakul ki. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. Késő este általában 17 és 24 fok között alakul a hőmérséklet. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra