Meglepő tünetei lehetnek a pánikrohamnak

Mi a közös a remegésben, a hányingerben, a hasmenésben és a térérzeti zavarokban? Az, hogy mindegyik jelentkezhet pánikroham esetén.

Az emberek 5 százaléka legalább egyszer átél pánikrohamot az élete során. A rohamok kísérő tünetei egyénenként eltérőek lehetnek, a szorongás és a kontrollvesztés érzése azonban biztosan mindenkinél megjelenik. Ezekhez társulhat még bizonytalanság, remegés, mellkasi fájdalom, szapora szívverés, kapkodó légzés, hányinger, térérzeti zavarok, légszomj, vagy akár hasmenés is.

Azért is fontos felismerni, hogy pánikrohamunk van, mert ha az rendszeressé válik, akkor már pánikbetegséggel, vagy más néven pánikzavarral állunk szemben. Ez az állapot ugyan – a gyakran megjelenő halálfélelem ellenére – nem jelent valódi életveszélyt, a mindennapokat azonban jelentősen befolyásolja, kezelés nélkül pedig súlyosbodhat, tovább rontva az életminőséget – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az emberek 5 százaléka legalább egyszer átél pánikrohamot az élete során. Fotó: Getty Images
Az emberek 5 százaléka legalább egyszer átél pánikrohamot az élete során. Fotó: Getty Images

Tartós stressz vagy trauma is állhat a háttérben

Minél gyakoribban a rohamok, a pánikzavarral küzdő személyek annál inkább igyekeznek elkerülni bizonyos helyzeteket, hogy megelőzhessék az újabb rohamokat. Ez azonban nem feltétlenül vezet eredményre: a pánikbetegség kialakulása általában tartós stresszhez, kimerültséghez, megoldhatatlannak tűnő élethelyzetekhez vagy traumákhoz köthető.

Hogyan segíthetünk az érintetteknek?
A pánikroham hasonlíthat életveszélyes, sürgős orvosi segítséget igénylő állapotokhoz is. Ilyenkor nagyon fontos, hogy kizárják a tüdő és/vagy a szív érintettségét. Ha tehát valaki a környezetünkben mellkasi fájdalommal járó rosszullétre panaszkodik, tárcsázzuk a 112-t és hívjunk neki mielőbbi segítséget. Ha pedig egyértelműen pánikrohamról van szó, legyünk empatikusak és igyekeztünk megnyugtatni az érintettet. Beszéljünk hozzá lassan, próbáljuk irányítani a légzését, fogjuk meg a kezét, és minden lehetséges módon éreztessük vele azt, hogy biztonságban van.

Fontos, hogy merjünk szakértőhöz fordulni

A pánikbetegség nem a gyengeség jele, ezért semmi okunk arra, hogy szégyelljük és titkoljuk. Azért is különösen fontos, hogy merjünk orvosi segítséget kérni, mert a problémát egyedül igen nehéz – ha nem lehetetlen – leküzdeni. A pánikzavar azonban gyógyítható, szóval ha pánikrohamok gyötörnek minket, forduljunk a háziorvosunkhoz, vagy keressünk fel egy pszichológust/pszichiátert – tanácsolja az NNK.

Mint írták, számos módszer segíthet a pánikrohamok kezelésében, a választott szakember azonban segít a számunkra legmegfelelőbb terápia megtalálásában és a különböző relaxációs technikák elsajátításában. A gyógyulás útjára lépve idővel megtanuljuk kontrollálni, illetve megelőzni a rohamokat.

A kezelésnek gyakran része a kognitív viselkedésterápia és az autogén tréning. Egyes esetekben azonban gyógyszerre is szükség lehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra