Megbántottak? Ezzel a módszerrel könnyen továbbléphetsz

Ha megsért valaki, vesd papírra az érzéseid, így könnyebben megszabadulhatsz tőlük – állítja egy japán kutatás.

Ha megbántanak, rosszul esik, ez természetes. Az azonban már nem mindegy, mindezt hogyan kezeled. Ha ugyanis leírod az érzéseid, majd a papírlapot széttéped és kidobod, az segít csökkenteni az ilyenkor felgyülemlett dühöt – számol be a Nagoya University kutatásának eredményeiről a Science Daily.

düh, kdühkezelés, mérges, haragos, harag
A dühöt lehet kezelni, de nem mindegy, hogyan. Fotó: Getty Images

Írd le és dobd ki!

A kutatók arra kérték a vizsgálatban résztvevő egyetemi hallgatókat, hogy írjanak rövid véleményeket fontos társadalmi problémákról, például arról: be kellene-e tiltani a nyilvános dohányzást. Függetlenül attól, hogy a résztvevők mit írtak, az értékelők alacsony pontszámot adtak nekik az intelligencia, az érdeklődés, a barátságosság, a logika és a racionalitás terén. A kutatók emellett sértő megjegyzéssel látták el a szövegeket: "Nem tudom elhinni, hogy egy tanult ember így gondolkodik. Remélem, tanul majd valamit az egyetemi évei alatt."

Sokat dolgozol, de nem engeded ki a gőzt? A stressz benyújthatja a számlát, mondjuk kiégés formájában. Íme néhány ötperces stresszcsökkentő gyakorlat. 

Miután kiosztották az értékeléssel ellátott véleményeket, megkérték a résztvevőket, hogy írják le a visszajelzésekkel kapcsolatos gondolataikat. Végül arra kérték őket, hogy a dokumentumot dobják a szemetesbe, tegyék az iratmegsemmisítőbe, vagy tartsák az asztalukon lévő dossziéban, illetve tegyék egy műanyag dobozba.

A diákoknak ezután értékelniük kellett a dühüket. A várakozásoknak megfelelően minden résztvevő magasabb szintű dühről számolt be, miután sértő megjegyzéseket kaptak. Azoknál azonban, akik a papírt a szemetesbe dobták vagy megsemmisítették, a düh szintje visszatért a kezdeti állapotra. Eközben akik megtartották a sértés nyomtatott példányát, csak kis mértékben nyugodtak meg. "Arra számítottunk, hogy módszerünk bizonyos mértékig elnyomja a dühöt, meglepődtünk azonban azon, hogy az szinte teljesen megszűnt" – mondta Nobuyuki Kawai vezető kutató.

A kutatók szerint azért is fontos, hogy megtalálták ezt a stresszcsökkentő módszert, mert a munkahelyi és a magánéleti düh kontrollálása számos negatív egészségügyi kockázatot segíthet csökkenteni. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

A rétegfelhőzet fokozatosan szakadozik, gomolyosodik, a látási viszonyok javulnak, és a nap nagy részében napos, gomolyfelhős idő várható. A délután folyamán elsősorban északkeleten, illetve kis eséllyel az északnyugati határ közelében lehet helyenként záporokra, zivatarokra számítani. A délnyugati szél olykor megélénkül, de zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 22 és 28, késő este 15, 20 fok között változik. Orvosmeteorológiai szempontból kifejezetten szerencsés helyzet alakult ki mostanra.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra