Ezek az emberek élik át a legkevesebb stresszt

Bizonyos mértékű stressz jótékony hatással lehet az általános egészségünkre és jólétünkre – derítette ki egy friss kutatás, amely egyúttal azt is feltárta, kik élik át a legkevesebb stresszt.

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói a résztvevők egészségét és jólétét naplók és telefonos felmérések segítségével követték nyomon közel harminc éven keresztül. Az adatgyűjtés négy nagyobb hullámban zajlott 1995-ben, 2005-ben, 2012-ben és 2015-ben – írja a National Geographic.

idős férfi, agglegény
Az idősebb, hajadon férfiak élik meg a legkevesebb stresszt. Fotó: Getty Images

Az emberek tíz százaléka egyáltalán nem stresszel 

A résztvevők nyolc egymást követő napon keresztül telefonon beszéltek egy kutatóval a napjukról. A válaszadók megosztották, hogy tapasztaltak-e bármilyen stresszt, például keveredtek-e vitába egy barátjukkal, vagy volt-e problémájuk a munkahelyükön. Meglepő módon – és ez a kutatókat is kizökkentette – a válaszadók 10 százaléka jottányit sem tapasztalt a mindennapi életben előforduló stresszből. 

A kutatók szerint akik nem élnek meg stresszt, azokra általánosságban igaz, hogy idősebb, hajadon férfiak alacsonyabb iskolai végzettséggel. Mindezek mellett az is igaz rájuk, hogy kevesebb időt töltenek munkával, illetve önkéntességgel.

A stressztől és stresszoroktól mentes élet bár idillikusan hangozhat, de ne tévesszen meg senkit – emelik ki a kutatók. Azt találták ugyanis, hogy  bár stressz nélkül az adott személy az átlagpopulációnál magasabb boldogságszintről és krónikus egészségügyi problémák alacsonyabb szintjéről számolt be. A másik oldalról viszont az is igaz rájuk, hogy a kognitív hanyatlás jeleit mutatták: csökkent figyelmet és koncentrációt, rosszabb rövid és hosszú távú memóriát, illetve problémamegoldó képességet, valamint gyengébb koncentrálóképességet.

Stresszteszt: ha ez az 5 dolog igaz rád, ideje változtatni az életmódodon.

A fájdalomhoz hasonlóan a stressz elmaradása is segíthet az embernek elkerülni egy problémát, másokat ugyanakkor előidézhet. Míg a fájdalmat nem érző emberek elkerülhetik az élet egyik kellemetlenebb érzését, hajlamosabbak a sérülésekre is, mivel a fájdalom olyan reflexet vált ki, amely biztonságban tart minket – ez az például, hogy elrántjuk a kezünket a forró tűzhelyről. A mindennapi élet egy-egy kisebb stresszorának sikeres leküzdése ugyanígy a növekedés lehetőségét kínálja.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

Folytatódik a felhőzet növekedése. A keleti, északkeleti országrészben a jellemzően fátyolfelhős ég mellett több, nyugatabbra a felhős idő mellett kevesebb napsütés valószínű, utóbbin akár tartósan borult tájak is lehetnek. Elszórtan valószínű eső, zápor, nyugaton és délen néhol zivatar is előfordulhat. Nyugat felé haladva fokozatosan nő a csapadék esélye. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 34 fok között alakul, de a tartósabban csapadékos dunántúli tájakon 25 fok alatt maradhat a hőmérséklet. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra