Hogyan betegít meg a stressz?

Mindannyian észrevehettük már, hogy egy nehéz munkahelyi tárgyalás, vagy egy iskolai vizsgaidőszak után könnyebben estünk ágynak. Vajon ez csak véletlen egybeesés, vagy a stressz valóban beteggé tesz?

A pszicho - neuro - immunológia tudománya vizsgálja, milyen hatással van egészségünkre a stressz és az olyan negatív érzelmek, mint a depresszió vagy a szorongás. Az amerikai Perspectives on Psychological Science című lapban Janice K. Kiecolt-Glaser írt összefoglalót a tudomány eddigi eredményeiről.

Akik nagy stresszben élnek, azok gyengébb immunválaszt produkálnak a védőoltásokra és járványok idején is nagyobb eséllyel és súlyosabban betegszenek meg. A stressz és a depresszió akadályozza a sebgyógyulást és gyulladáskeltő anyagok felszabadulását serkenti, ami hosszútávon akár az Alzheimer - betegség, Parkinson-kór, vagy a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Egy új kutatás szerint a krónikus beteg házastársukat ápolók vérében négyszer magasabb a gyulladáskeltő anyagok szintje, és ez az ápolt halála után is fennmarad, azt mutatva, hogy a krónikus stressz felgyorsítja az immunrendszer öregedését. "Ez egy lehetséges mechanizmusa annak, ahogy a stressz megbetegít" - értelmezi Janice K. Kiecolt-Glaser.

Szerinte egyéb tényezők is befolyásolják a folyamatot. Például a halban és dióban nagy mennyiségben előforduló omega-3 zsírsav csökkenti a gyulladáskeltő anyagok termelődését, javítja a hangulatot és erősíti az immunrendszert, a növényvédőszerek és egyéb szennyezőanyagok viszont károsítják azt és allergiára, asztmára, vírusos fertőzésekre hajlamosítanak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra